image
 |  61 24 Жовтня 2024 | 10:04

Андрій Білан: Корупція удвічі страшніша, коли нею уражена держава під час війни

Системна корупція - страшна річ, яка наче смертельна хвороба виснажує державу, висмоктує з неї усі соки. Удвічі вона страшніша тоді, коли нею уражена країна під час війни. 

Думаю багатьох з нас шокували останні корупційні викриття в державі. Знамените фото посадовця середньої ланки на дивані, заваленому величезною кількістю валюти, вмить стало вірусним. На його основі почали знімати відео та фото, придумувати влучні меми. Але все це - лише вершина айсбергу. Зрозуміло, що таких корупціонерів в нашій державі є чимало. Вони сидять у різних відомствах та конторах. І їх нечесно здобуті загальні статки можуть становити мільярди доларів. 

Зараз уряд гарячково шукає способи як поповнити пусту казну. Піднімає податки для населення. Вводить нові збори. А між іншим ці можливості заховані на чиїхось рахунках, виведені в офшори, переведені в квадратні метри нерухомості та елітні авто. Або ж просто лежать у диванах та шафах. І витягти їх звідти не має ніякої можливості, бо наші багаточисленні антикорупційні структури хворі на короткозорість.

У боротьбі з таким сильним, підступним і небезпечним ворогом як росія можна встояти лише якщо бути ефективнішими, кращими, мудрішими. А це означає мати менше корупції, мислити стратегічно, приймати мудрі рішення, керуватися патріотизмом і професіоналізмом при призначенні на посади. 

В світовій історії були випадки, коли значно менші за розміром і чисельністю населення держави давали відсіч значно більшим загарбникам. Але такі держави демонстрували внутрішню якість управління та здатність раціонально використовувати власний ресурс. 

Зараз з'явилася інформація, що уряд хоче реформувати діяльність МСЕК. Також є дані, що з початку цього року було викрито 77 осіб, причетних до корупційних злочинів у сфері діяльності медико-соціальних комісій. Але справедливість настане тоді, коли ці люди отримають заслужене покарання. А не якимось дивним чином уникнуть відповідальності. Бо можна скільки завгодно реформувати будь-які галузі та сфери, придумувати нові назви і посади, але на виході мати нульову результативність.

Андрій БІЛАН, депутат Луцької міської ради від ВО «Свобода»

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити