image
 |  1336 9 Травня 2024 | 23:45

Антимонопольний комітет стягує з колишньої фірми головного волинського регіонала 120 тисяч

Із колишньої фірми сім’ї ексрегіонала Олександра Башкаленка «Мегаватт енерго сервісна компанія» стягнуть 120,5 тисяч гривень через ігнорування звернень Антимонопольного комітету.

Про це йдеться у судовому наказі Господарського суду Волинської області від 15 квітня 2024-го. Напередодні Господарський суд Волині задовольнив позов Антимонопольного комітету до «Мегаватт енерго сервісна компанія» щодо штрафу за порушення закону «Про захист економічної конкуренції», - пише Сила правди.

Ще у 2022 році Антимонопольний комітет України відкрив справу щодо зловживання монопольним становищем з боку газопостачальної компанії «Нафтогаз Трейдинг». Йшлося про укладання у 2021-му договорів на продаж газу.

У межах цієї справи антимонопольники надіслали до ТОВ «Мегаватт енерго сервісна компанія» вимогу надати інформацію, необхідну для з’ясування певних обставин. Компанія повинна була надати її у 15-денний строк, однак вчасно цього не зробила. Відтак, за рішенням тимчасової адміністративної колегії Антимонопольного комітету у липні 2023-го підприємство оштрафували на 60,2 тисячі гривень за порушення законодавства та зобов’язали сплатити їх упродовж двох місяців.

Необхідну суму у визначений термін підприємство не заплатило. Тож у січні 2024-го Антимонопольний комітет звернувся з позовом до суду. У суді вимагали стягнути з порушника вже 120,5 тисяч гривень: штраф і нараховану пеню.

Справу розглядав Господарський суд Волинської області. У березні 2024-го він ухвалив рішення, яким задовольнив позов Антимонопольного комітету. А 15 квітня з’явився судовий наказ про стягнення з луцького підприємства до держбюджету 120,5 тисяч гривень.

Співвласником фірми «Мегаватт енерго сервісна компанія» з моменту створення і до 2020 року був Олександр Башкаленко – вихідець з Партії регіонів, до якої вступив у 2008-му. Через два роки він очолив Волинський обласний осередок партії, став депутатом облради та першим заступником голови Волинської облдержадміністрації. У 2013 році він організовував і проводив у Луцьку антифашистські мітинги, а у 2014-му від колишнього президента-втікача Віктора Януковича отримав орден «За заслуги» ІІІ ступеня. Під час Революції Гідності Башкаленко змінив посаду, ставши головою Волинської ОДА. Втім, у березні 2014-го після народної люстрації пішов у відставку.

У наступні роки в різний час він очолював волинські обласні організації нині заборонених партій «Опозиційний блок» та «Опозиційна платформа – За життя». У 2019-му колишній регіонал робив спроби потрапити у Верховну Раду – балотувався за списком ОПЗЖ. Та після початку повномасштабного вторгнення Башкаленко, який раніше активно просував проросійські наративи, не робив жодних заяв і зник із публічної площини.

У 2020-середині 2022 року сім’я Башкаленка повністю контролювала ТОВ «Мегаватт енерго сервісна компанія» – спочатку через сімейну фірму «Нексттрейд», а згодом засновником лишився Олександр Башкаленко-молодший – син колишнього голови Волинської ОДА. Справи у молодої компанії йшли добре: вона стала одним із офіційних постачальників газу та електроенергії. Отримала менше 800 тисяч гривень доходу у 2019 році і майже 75 мільйонів – у 2020-му. Далі ще краще – 93 мільйони гривень виручки у 2021 році.

Проте, під час повномасштабного вторгнення все стало погано: у травні 2022 року споживачі компанії «Мегаватт» перейшли до постачальника останньої надії. Попередній не поновив дію договору з компанією про постачання газу на потреби побутових споживачів за пільговою ціною. Виручка фірми впала до 60 мільйонів у 2022-му та 10 мільйонів гривень у 2023-му.

Наприкінці 2022 року фірму «Мегаватт енерго сервісна компанія» переписали на киянку Мар’яну Ройтбурд. Вона, згідно з даними аналітичної системи «Youcontrol», є власницею ще понад 70 діючих компаній по всій Україні. Спектр фірм, якими володіє Ройтбурд, дуже широкий. Вказувалася й директоркою компанії Sincere Systems, яка пізніше перетворилась на «S-Group». Цей нібито міжнародний фонд називають гігантською фінансовою пірамідою.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити