image
 |  4 27 Серпня 2018 | 16:09

АТБ знищили сквер пам'яті загиблих шахарів заради стоянки

Нововолинськ – це шахтарське містечко, де практично у кожній сім’ї є той, хто пов’язаний з цією почесною спеціальністю. Незважаючи на важку промисловість та видобування гірничих порід – роками небайдужі містяни намагалися озеленити та впорядкувати своє місто.
Про це повідомляє "Народна правда".
Та з приходом нової-старої влади ще радянської закалки у Нововолинську розпочався занепад. Яскравим прикладом стало те, що в одному із районів міста практично вирізали під корінь сквер,  посаджений в пам’ять загиблих шахтарів.
І усе це на замовлення проросійського супермаркету АТБ !
Влада дозволила побудувати супермаркет і практично розбомбити сквер
16 травня цього року  стало  вирішальною датою для скверу загиблих шахтарів у Нововолинську. На сесії міської ради  депутати між собою домовилися, що нехай спочатку АТБ побудує магазин, а вже тоді вони проголосують за зміну цільового призначення приміщення і  території.
Наразі, допоки йде будівництво, цільове призначення будівлі змінити закон не дозволяє. Міняє ситуацію,   новозбудований магазин на проспекті Дружби. Тоді депутати голосуватимуть на сесії і за введення в експлуатацію будівлі, і за зміну цільового призначення території поруч з АТБ. Проте ніхто не розібрався  що це за територія поблизу маркету.
Міська влада неофіційно дозволила проводити реконструкцію поблизу супермаркету. І яке було здивування людей, коли буквально за кілька днів сквер пам’яті загиблих шахтарів позбувся всіх дерев.
Сквер переоблаштовують у стоянку АТБ
Спочатку у сквер приїхала комунальна служба. Працівники зрізали одне дерево, мотивувавши це тим, що воно аварійне і у них є дозвіл на зріз. Проте вже наступного дня ті ж самі комунальники вирізали ще 5 дерев. Роботи по знищенню зелених насаджень продовжилися і на наступний день.

Пеньки від дерев, які встигли зрізати комунальники та працівники найняті місцевим директором АТБ, швиденько повикорчовували. А ями закидали землею, або ж просто прикинули листям, аби замаскувати.
Нічого святого: АТБ розбомбило сквер пам’яті загиблих шахтарів під свою стоянку – розслідування
Наразі зрізано більше 20-ти здорових дерев. Проте дозвіл на їх вирубку журналістам ніхто з комунальників так і не показав. Навіть тоді, коли небайдужі жителі Нововолинська викликали на місце події поліцію.
Нічого святого: АТБ розбомбило сквер пам’яті загиблих шахтарів під свою стоянку – розслідування
Після складених протоколів та фіксації правопорушення, прораб, який керував працівниками погодився показати план так званої реконструкції скверу.В документі хрестиками позначено 3 дерева, які потрібно  зрізати, однак, вирізали майже 20 одиниць зелених насаджень.
Чоловік додав, що з міською радою все домовлено. Фірма, яка займається будівництвом магазину АТБ замовила всю документацію на сквер, погодила її у виконкомі та у відділі архітектури, а також все проплатила згідно з розцінками. Однак план реконструкції скверу, наданий прорабом, не був підписаний.
Нічого святого: АТБ розбомбило сквер пам’яті загиблих шахтарів під свою стоянку – розслідування
Місцеві будівельники, які працюють на завершальному етапі будівництва магазину АТБ,  розповіли, що після того, як завершать роботи в середині, то перейдуть працювати на вкладання бруківки на стоянці АТБ.
Стоянка у проросійського магазину облаштують на території скверу пам’яті загиблим шахтарям.
“Нам сказали, що частину скверу ми маємо переробити під стоянку для автомобілей майбутніх покупців, а частину, яка залишиться, де стоять пам’ятник Загиблому шахтарю, взагалі обкласти бруківкою, так щоб її легше  було прибирати”, – додав будівельник Сергій.

Дійсно, слова чоловіка підтверджують фотографії. Частину скверу, де росли дерева вже заложили бруківкою під стоянку АТБ.
Нічого святого: АТБ розбомбило сквер пам’яті загиблих шахтарів під свою стоянку – розслідування
“А з іншої частини – познущалися ще більше, – розповідають у соцмережах люди Нововолинська – ліхтарі, лавки, урни для сміття – усе повикорчовували. Готують вивозити на сміттєзвалище”.

“Чи встановлять нові?” – запитують у місцевої влади жителі, які живуть поруч з сквером. Однак ні мер, ні його заступник, чи бодай головний комунальник пояснювати нічого не збираються. Чиновники лише додають, що поки що триває процес реконструкції зеленої зони.
Нічого святого: АТБ розбомбило сквер пам’яті загиблих шахтарів під свою стоянку – розслідування
До речі, на плані, який представив прораб ясно видно, що парковку розташують по периметру зеленої зони. На схемі вона позначена оранжевою бруківкою.
Міська влада необдуманим кроком дозволила дирекції АТБ захапати і зменшити сквер на 7 соток. І усе для того, аби під самим супермаркетом могли паркуватися машини, а фури зручно підвозити товари до магазину.
Сквер під смітник
Уся ця реконструкція скверу та привласнення частини земельної ділянки під стоянку для магазину АТБ ніщо в порівнняні з тим, в що можуть перетворити місце, де приходять помолитися та згадати загиблих шахтарів жителі Нововолинська.
Супермаркет АТБ елементарно може перетворити куточок пам’яті шахтарського містечка у справжнє  сміттєзвалище. Перші кроки для цього вже зроблені.
Після того, як вклали бруківку на тротуарі поруч з АТБ місцеві охоронці і працівники магазину, поставили прямісінько на пішохідній зоні невідому будку.
Як з’ясувалося пізніше – це смітник. І встановили його ніби спеціально на видному місці, і щоб кожен бачив, яке майбутнє чекає на сквер.
Нічого святого: АТБ розбомбило сквер пам’яті загиблих шахтарів під свою стоянку – розслідування
Магазин АТБ ще не відкрився, а пакетів зі сміттям вже назбиралася ціла купа. Найгірше те, що безпритульні тварини розтаскують залишки їжі, целофан по всій території незавершеної реконструкції скверу та будівництва стоянки проросійського супермаркету.
Тепер залишається передостаннє слово міської влади та місцевих депутатів. Найближчим часом у Нововолинську відбудеться сесія міськради, де обранці вирішуватимуть – чи узаконити дерибан української землі московітами АТБ, чи все таки дозволи не підписувати і скасувати попередньо надані.
Якщо ж депутати все таки підуть на поступки міському голові Віктору Сапожнікову, який явно лобіює інтереси АТБ, і якому все одно, що станеться з комунальним майном та землею, то люди обіцяють перекривати головні вулиці міста, щоб їх все таки почули.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Волинські експортери лісу включені до плану-графіку документальних перевірок ДФС

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити