image
 |  2 11 Вересня 2019 | 11:55

Автентичний Луцьк: будинок з довоєнною архітектурою на Ковельській

Нещодавно Луцьк відзначив 934-у річницю міста. В обласному центрі Волині збереглись унікальні автентичні архітектурні об’єкти.

Сьогодні Вашій увазі будинок на Ковельській, 13, збудував цей будинок Леон Кац у 1937 році. А після війни зліва зробили прибудову, витриману в стилі попередньої споруди. Цей будинок складається із двох частин: довоєнної (будинок Леона Каца) та повоєнної добудови з перенесенням балконів. Ось фото з оглядин давнішої частини.

Про це у мережі Фейсбук розповідає краєзнавець Олександр Котис.

Архітектор дотримався ритму фасаду, ще й додав стильний кутовий вхід з колоною. Правда, от балкон на радянській частині будівлі все ж варто визнати як дорадянський (тобто до 1939), тож його могли перенести з частини Леона Каца, адже в оригіналі там було трохи більше балконів, ніж зараз.

Крім балконів, привертають увагу різні приємні деталі в під'їзді. Наприклад, старі батареї, перила, колір бетону, маленька товщина сходових прольотів, круглі отвори для тримачів коврів. Особлива фішка - зрізані кути. Мабуть, зроблені, аби не зачіплюватися плечима.

Вікна з двору виходять на заплаву річки Стир і давню історичну забудову. З характеру планування і потенційних коврів зрозуміло, що будівля планувала під громадську установу. І справді Леон Кац спершу планував здати будинок в оренду Гродському суду, але зрештою той розмістився в сусідньому будинку, де зараз Інститут мистецтв, а тут була якась інша установа.

Слідкуйте за спільнотою Луцький модернізм, щоб бути проінформованим про історії Луцьких будинків.

          

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити