image
 |  23 30 Серпня 2020 | 15:06

Луцьким «авторитетам», які вимагали гроші у рівненському СІЗО, хочуть подвоїти термін

Трьом чоловікам, які у СІЗО в Рівному вимагали від ув’язнених данину за їх спокійне перебування, перекваліфікували статтю підозри. З вимагання, вчиненого групою осіб, тепер це – вимагання в особливо великих розмірах, вчинене організованою злочинною групою. Це означає, що термін покарання у випадку доведення вини збільшується удвічі

Про це розповіли у пресслужбі прокуратури області і додали: організатором злочинної групи був волинянин, - повідомляє «Суспільне Волинь».

Під час розслідування правоохоронці встановили, що члени організованої групи, перебуваючи у СІЗО в січні-лютому 2020 року, вимагали гроші у трьох затриманих на загальну суму 200 тисяч гривень та 5 тисяч доларів США, – розповіла прессекретарка прокуратури області Оксана Жужельська.

«Затриманим приписували неіснуючі борги та вимагали їх сплати, погрожували фізичним та психологічним насильством не лише ув'язненим, а й членам їх сімей», – каже речниця.

Організатором виявився 31-річний волинянин. Він, за версією слідства, розробив план, розподілив функції учасників, керував підготовкою та особисто брав участь у вимаганнях. «Прибуток» нібито розподіляв між спільниками, а частину залишав для підтримання діяльності угрупування, – повідомили у пресслужбі прокуратури.

«Учасники групи, 19-річний дубровиччанин та 20-річний уродженець Сарненського району, підшуковували потенційних «жертв», брали участь у вимаганні, а також застосовували психологічне та фізичне насильство щодо потерпілих», – додала Оксана Жужельська.

Наразі організатор та один з учасників угрупування – за ґратами, а третій учасник, внісши 168 тисяч гривень застави, вийшов з-під варти.

Чоловікам загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 12 років із конфіскацією майна, – додали у пресслужбі прокуратури.

Суспільне готове озвучити позицію підозрюваних чи сторони їх захисту, якщо вони виявлять таке бажання та вийдуть на зв'язок із редакцією.

Що відомо

У лютому 2020 року Департамент стратегічних розслідувань Нацполіції взявся за справу «авторитетів», які знаходились у СІЗО та, погрожуючи фізичною розправою, змушували ув'язнених віддавати гроші. У разі відмови обіцяли розголосити відомості, які вони бажали зберегти в таємниці.

Лідером угруповання виявився так званий «смотрящий» за слідчим ізолятором. Його взяли під час вимагання п’яти тисяч доларів, частину суми він якраз отримував.

У стінах ізолятора правоохоронці також вилучили наркотики та інші заборонені предмети. Безпосередньо у камері, в якій відбував покарання лідер угруповання, вилучили кошти, раніше передані засудженим.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У світовому антирейтингу COVID-19 Україна — вже на 12-му місці

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити