image
 |  2 2 Серпня 2020 | 21:20

Банки блокують перекази українців: в кого і як заберуть усі гроші?

В Україні поступово посилюють моніторинг банківських переказів. Фінансові установи блокують навіть маленькі суми. Так, у будь-кого, хто не зможе довести джерело своїх доходів, кошти можуть забрати.

Про це повідомляє «Вголос».

Обов’язково потрібно перевіряти тільки ті перекази, які перевищують 400 тис. грн. Однак деякі банки по-своєму розуміють вимоги і вводять більш жорсткий моніторинг.

Експерти розповідають, що коли банки перевіряють великі перекази на сотні або хоча б десятки тисяч гривень, то це цілком зрозуміла ситуація. Але коли перевіряють і блокують суму в 150 грн – це викликає запитання.

Голова Асоціації постачальників мереж розповіла, що є ризик, що ті клієнти банків, які не чекають, що на їхню карту прийдуть кошти і не знають точних сум, можуть зовсім втратити переказ. Якщо співробітники банку не попередять, дізнатися про заблоковану суму не вдасться.

Щоб підтвердити переказ, банку потрібно надати підтвердження легального доходу. У випадку зі 150 грн, це може бути практично будь-який дохід. А якби заблокували, наприклад, переказ на 40 тис. грн, тут потрібно було б ще довести, що розмір заробітної плати дає змогу переказувати такі суми.

Фахівці попереджають, що моніторинг посилюється по всьому світу. Це приведе до того, що справді ухилитися від оподаткування буде складно.

Як пояснили в пресслужбі Міністерства фінансів, для виконання закону про фінансовий моніторинг недавно Кабмін оновив і принцип збору інформації. Він буде ґрунтуватися на Системі електронної взаємодії державних електронних інформаційних ресурсів «Трембіта». Це національна система електронної взаємодії між державними інформаційними ресурсами, електронними реєстрами.

З різних державних реєстрів збиратимуться дані на всіх українців.

КОГО ТОРКНЕТЬСЯ ФІНАНСОВИЙ МОНІТОРИНГ

Фінансовий моніторинг може торкнутися будь-якого українця. При цьому, згідно із законом, частина операцій обов’язкова для перевірки. Йдеться про:

операції з готівкою (переказ, поповнення рахунку, отримання коштів, розрахунок за операцію);

усі операції фізосіб-підприємців (ФОП), юридичних осіб, які зареєструвалися протягом останніх трьох місяців;

обмін банкнотами, переказ коштів за кордон;

фінансові операції з клієнтами з високим рівнем ризику;

усі операції на суму від 400 тис. грн та інші.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Волинська проститутка заpобила 5000 на клієнтах, а її сутенеpка – 850 гpивень штpафу в суді

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити