image
 |  85 21 Вересня 2024 | 16:52

Батарейки, заколки, шматок віника: волинські медики розповіли, що діставали із стравоходів дітей

«Батарейки, монети, ґудзики, заколки для волосся, дрібні іграшки, насінини соняшника і гарбуза, шматок пакета, віника — із дитячих стравоходів та дихальних шляхів доводилося діставати найрізноманітніші предмети», — розповідає лікарка-ендоскопістка та хірургиня дитяча Юлія Артишук, показуючи власну фотоколекцію предметів.

Про це  ВолиньUA повідомили медики Волинського обласного медоб'єднання захисту материнства і дитинства.

Щороку в обласній дитячій кілінічній лікарні обстежують орієнтовно 150 пацієнтів із підозрами на проковтування чи вдихання сторонніх предметів, близько 2/3 з них — підтверджуються. Ще близько 50 дітей щороку лікуються з хімічними опіками стравоходу — це надзвичайно важка і небезпечна для життя травма. Зараз у хірургічному відділенні перебуває дитина віком 1 рік 9 місяців, яка випила мийний засіб.

Олександр Сльозко, лікар-ендоскопіст та хірург дитячий наголошує: усі іграшки потрібно давати дітям відповідно до віку. В жодному разі півторарічна дитина не може гратися тим, що містить батарейку чи дрібні деталі. Батарейка становить особливу небезпеку, адже, потрапляючи у стравохід, призводить до важкого хімічного опіку.

❗️Круглі монетоподібні батарейки, які використовують у вагах, пультах, іграшках — це найбільша небезпека для дітей. Саме батарейки спричиняють найгірші наслідки, адже вони «приклеюються» до стравоходу і дуже швидко призводять до хімічного опіку: луг, який міститься в батарейці, вступає в реакцію зі слизовою оболонкою. Батарейка буквально пропалює стравохід, поруч розташована трахея — опік може поширитися і на неї. Природнім шляхом батарейка, яка застрягла в стравоході, не вийде — її обов’язково треба видалити, інколи навіть «вирвати» попри травматичність процедури. Банальна батарейка може спричинити незворотні наслідки: реанімація, хірургічні втручання, подальша інвалідизація і наслідки на усе життя. Проковтнута батарейка може призвести навіть до смерті.

❗️Ще одна страшна небезпека для дітей — побутова хімія, мийні засоби. Діти реагують на гарні, яскраві пляшки, сучасні мийні засоби добре пахнуть і дітей це також приваблює. Тому в жодному разі не можна залишати побутову хімію в досяжності дитини: вона може зацікавитися і спробувати вміст на смак. Для опіку ротової порожнини та стравоходу навіть не обов’язково зробити ковток — достатньо намочити і облизати пальці, облизати ковпачок. «Інколи батьки пояснюють, що дитина лише спробувала, нічого надзвичайного не сталося. Однак близько 90% таких дітей проходять потім через реанімаційне відділення», — каже Олександр Сльозко. В подальшому на місці хімічного опіку утворюється рубець, який не росте. В цьому місці стінка стравоходу стоншується і може розірватися, адже там утворюється «кишеня», в якій накопичується їжа.

🔻Лікарі наголошують, що за жодних обставин хімічні речовини не можна переливати у пляшки від харчових напоїв. Один із випадків: 4-річний хлопчик випив з пляшки від газованої солодкої води засіб для миття автомобільних моторів. Врятувати життя дитини вдалося, однак хлопчик переніс близько 100 наркозів.

🔻Магнітні конструктори та інші магніти також є небезпечними іграшками. Наприклад, підлітки граються магнітами, складаючи в роті фігурки з магнітного конструктора — і проковтують: лікарі рятували хлопця, який проковтнув 4 магніти – вони склеїлися і утворили 4 перфорації кишківника. Навіть один магніт, якщо він важкий, великий, може стати причиною серйозної проблеми. Якщо через 2 тижні він не виходить природнім шляхом – необхідна операція.

📌«Маленьким дітям, якщо в них нема зубів, давати горішки, насіння соняшника та гарбуза не можна — у них виділяється багато слини, вона може похлинутися. Була ситуація, коли дитина на святкуванні дня народження стрибнула в басейн з повним ротом арахісу — довелося діставати з легень 10 шматочків горіхів. Іншій маленькій дитині дали гратися квасолею і в результаті вночі ми діставали квасолину. Також діти проковтують хрестики та шпильки, які батьки чіпляють до візочків, щоб дитину не зурочили. Маленька дитина тягне усе, що висить у неї перед очима — треба пам’ятати про безпеку! Був випадок, коли старші діти дали 3-місячній монети — їх знайшли в стравоході через декілька місяців, після тривалого лікування шлунково-кишкових розладів», — розповідають випадки зі своєї практики лікарі.

Отже, найголовніше — це уважність та настороженість батьків. Як уникнути небезпечної ситуації:

● не давати дітям іграшки, які не передбачені для їхнього віку;

● не залишати дрібні предмети в місцях, до яких може дотягнутися дитина. Наприклад, уважно стежити, щоб дитина не мала доступу до монет, ювелірних прикрас та біжутерії, пульта від телевізора тощо;

● не купувати додому речей та іграшок, для роботи яких потрібні батарейки, магніти. Поясніть старшим дітям, які речі давати маленьким не можна;

● не залишайте в зоні досяжності дитини побутову хімію, ліки. Не переливайте хімічні речовини в пляшки від харчових напоїв.

Якщо ви підозрюєте, що дитина проковтнула сторонній предмет — негайно звертайтесь за медичною допомогою.

Симптомами можуть бути біль за грудиною, утруднене ковтання або неможливість ковтнути, відмова від їжі, блювота, слинотеча, набряк шиї, крепітація (шум у грудній клітині), біль у животі.

Пам’ятайте, що ваша обережність та уважність може зберегти здоров’я та навіть життя дітей! 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За погану поведінку - на виправні роботи: жінку обурили батьківські збори у луцькій школі

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити