image
 |  414 13 Серпня 2024 | 19:26

Бажаючі прибрати до своїх рук природні угіддя у Звірівському лісництві вирішили зайти з чорного ходу

Нахабні ділки, які хочуть забрати у свої руки частину заказника "Зубр" та перетворити його у приватне місце для розваг і полювання еліти, ніяк не можуть заспокоїтися. У березні цього року Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України відкликало свій лист від 19 лютого про погодження зміни меж природного заказника внаслідок інформаційного скандалу. Для організаторів скандальної схеми стало очевидно: взяти заповідні землі нахрапом не вдалося. Тому бажаючі прибрати до своїх рук цінні природні угіддя у Звірівському лісництві вирішили зайти з чорного ходу.

Про це на сторінці у facebook написав очільник Волинської "Свободи" Анатолій Вітів, - інформує ВолиньUA.

25 червня голова Волинської ОВА Юрій Погуляйко видав розпорядження "Про утворення робочої групи зі встановлення місць перебування та шляхів переміщення зубра в загальнозоологічному заказнику місцевого значення "Зубр". Ця група має з'ясувати, де ж саме мешкають зубри. А потім надати свої пропозиції з оптимізації території заказника. Зрозуміло, які саме висновки від комісії хочуть отримати нові власники Звірівського лісомисливського господарства. Їхня мета - будь-яким чином довести, що зубри вирішили з власної волі покинути затишні праліси та переселитися на ділянки, де нещодавно проводилися суцільні рубки. А далі - отримати зелене світло для того, щоб забрати найцінніші площі заказника у свої руки.

Сподіваюся, у членів робочої групи вистачить мудрості та принциповості, щоб не йти на різного роду авантюри. Ми повинні зберегти природні багатства волинського краю для сучасних і майбутніх поколінь. Я надіюсь, що розчарую начальника Поліського лісового офісу ДП "Ліси України" Олександра Кватирка, адже узаконити лісові афери нікому не вдасться. Сподіваюся, у правоохоронних органів теж накопичилося дуже багато питань стосовно роботи керівництва лісової галузі Волині, які вони хочуть задати Кватирку.

Нагадаю, що ця лісова афера розпочалася у червні 2023 року, коли на сумнівному аукціоні було продане Звірівське лісомисливське господарство. 9 серпня 2023 року я скерував депутатське звернення до правоохоронних органів з вимогою провести перевірку щодо дотримання норм чинного законодавства під час підготовки та проведення аукціону з продажу державного підприємства «Лісомисливське господарство Звірівське» та при підписанні угоди про продаж за результатами аукціону. Але конкретних заходів від компетентних органів, чиє завдання - боротися з корупцією - так і не було вжито.

Було зрозуміло: сам по собі майновий комплекс споруд у Звірівському лісомисливському господарстві ділкам нецікавий, якщо у їх користуванні не буде довколишніх лісів. Інтуїція мене не підвела. Ще 31 липня 2023 року Ківерцівський лісгосп звернувся до Інституту екології Карпат НАН України. Метою звернення стала так звана оптимізація території заказника «Зубр», щоб узаконити зміну його меж і передати цінні лісові угіддя у приватні руки. 7 лютого Ківерцівський лісгосп отримав від Інституту екології Карпат формальну підтримку своїх планів. Через два дні, 9 лютого, лісгосп звертається до Волинської ОВА з відповідним клопотанням. Волинська ОВА у той же день направляє лист у Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України щодо зміни меж загальнозоологічного заказника «Зубр». Тоді тільки суспільний розголос допоміг зупинити цю скандальну аферу. Однак, боротьба за правду триває. Крапка у цій історії не поставлена.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити