image
 |  3771 28 Серпня 2024 | 11:59

Бенкет під час війни: "велике будівництво" у волинських лісах

Волинські лісівники у розпал важкої війни з російським агресором хочуть витратити майже 15 мільйонів гривень на будівництво лісових доріг у Крушинецькому лісництві, що на Любомльщині.

ДП «Ліси України», незважаючи на повномасштабне російське вторгнення та великі проблеми з наповненням державного бюджету, активно працює над створенням розгалуженої мережі лісових доріг нового стандарту та витрачає на це чималі кошти. До прикладу, цьогоріч лісівники здійснюють капітальний ремонт покриття автомобільної дороги лісогосподарського призначення у Крушинецькому лісництві Ковельського району - філії «Любомльське лісове господарство».

Минулого року відбулося два тендери на будівництво дороги у тамтешніх лісах. Один на суму - 7 млн 799 тисяч гривень, другий - на 7 млн 051 тисячу гривень. Шлях довжиною майже 7,5 кілометри з'єднує гущавину лісу з автомобільною дорогою між навколишніми селами. Дорога між населеними пунктами виглядає так, наче її нещодавно бомбардували метеорити. Суцільні вибоїни, зруйноване дорожнє покриття вантажівками, які масово вивозять ліс. Більше того, мешканці деяких сіл самі бралися ремонтувати дорогу. Люди здивовані: чому десь далеко-далеко у лісі, де рідко ступає людська нога, стан дорожнього покриття набагато кращий, ніж у населених пунктах. Селяни десятки років не можуть дочекатися ремонту, бо влада каже, що немає коштів. Між тим, нові дороги у лісі мають посилену основу і міцне тверде покриття, з'їзди до лісових ділянок теж підкріплені щебенем, обабіч дороги підсипають тоннами грунту. Яке турботливе ставлення до лісових волинських трас!

У цій лісовій зоні знаходиться також ландшафтний заказник «Чахівський». Заповідна територія загальнодержавного значення площею 72,9 га. Цінний природний комплекс, в який входить озеро Чахове, площею 37 га; болото сфагнового типу площею 1,8 га, що його оточує; вільхово-березове насадження віком до 75 років, площею 34,1 га. Тільки чи залишиться ця ділянка заказнику недоторканною і чи не потрапить згодом у чиїсь приватні руки? На це питання важко відповісти.

В Україні складна ситуація в економіці та фінансах. Уряд готується запроваджувати нові податки, оскільки у бюджеті не вистачає коштів. Місцеві громади не мають можливості здійснити навіть поточний ремонт дорожнього покриття. Але лісові ділки не відчувають жодних докорів сумління та інвестують мільйони у будівництво лісових доріг. Наприклад, філія «Володимир-Волинського лісомисливського господарства» витратить на лісові дороги понад 21 мільйон гривень, Камінь-Каширське лісництво - понад 17 мільйонів, Любешівське лісомисливське господарство - понад 5 мільйонів, Колківське - понад 6 мільйонів. Загалом в межах Волинської області лісники збудують доріг на 60 мільйонів гривень. Бенкет під час війни у лісовій галузі області триває. Цікаво, чи звернуть на нього увагу відповідні органи?І чи прокоментує те, що твориться у його вотчині, включно з масовими рубками на Горохівщині та використанням мільйонів бюджетних коштів на будівництво лісових доріг, головний лісівник Поліського регіонального офісу ДП "Ліси України" Олександр Кватирко?

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити