image
 |  9 21 Жовтня 2019 | 23:01

Без археологічних досліджень: у Луцьку готові приступати до реставрації вежі Чарторийських

Державна архітектурно-будівельна інспекції України та Міністерства культури України погодили необхідні дозволи для проведення реставраційних робіт з відновлення вежі Чорторийських і монастиря єзуїтів із підвалами. Проте, виконуватимуть реставрацію підземель без  проведення археологічних досліджень.

Про це говорили під час розширеного засідання робочої групи з реалізації проєкту «Нове життя старого міста: ревіталізація пам’яток історико-культурної спадщини Любліна і Луцька», яка відбулася 21 жовтня в залі департаменту ЦНАПу.

Як розповіла керівниця управління міжнародного співробітництва та проєктної діяльності Луцької міської ради Вікторія Гомонець, Луцьк і Люблін реалізують спільний проєкт у рамках Програми транскордонного співробітництва Польща–Білорусь–Україна 2014–2020.

Заявки на проведення реставраційних робіт було подано у 2016 році. Згідно умов проєкту 1 мільйон євро надає Європа та 114 тисяч євро передбачено у міському бюджеті.

В ході реалізації програми очікується проведення реставраційних робіт вежі Чарторийських, монастиря єзуїтів із підвалами в Луцьку, реновацію Готичної вежі в Любліні, облаштування музейних експозицій та благоустрій територій, а також інші заходи, спрямовані на збереження цих архітектурних об’єктів, покращення туристичної привабливості історико-культурних пам’яток обох міст.

Менеджер проєкту Олег Парфенюк розповів, що поки погода сприяє, то можна приступати до підготовчих робіт.

«Ми чекаємо «відмашки»», - прокоментував готовність до виконання будівельних робіт, переможець тендеру, директор ТзОВ «Житлобуд-2» Леонід Стефанович.

Директор історико-культурного заповідника «Старий Луцьк» Рудецький Павло наголосив, що при проведенні відповідних реставраційних робіт потрібено залучати археологів. Натомість підтримки серед членів робочої групи він не отримав.

Члени робочої групи наголосили, що археологів не потрібно, адже ми не будемо заглиблюватися у землю, ми не будемо проводити археологічні дослідження, адже це в проєкті не передбачено.

Мовляв додаткові археологічні дослідження потягнуть за собою додаткові витрати, які не передбачені програмою.

«Земельних робіт не будемо виконувати. Лише відкриється старий вхід у підземелля. Ми декілька разів змінювали проєкт. Нарешті його погодили», - прокоментував начальник начальник відділу охорони культурної спадщини управління культури Луцької міськради Петро Троневич.

Мова йде про підземелля 17 століття, які відносяться до пам’ятник Національного значення. Нині, через них проходять комунікацї, тому в ході реставраційних робіт планується їх перенести, а також облаштувати склепіння підземних тунелів.

Не дивлячись на те, що відповідні роботи проходитимуть в історико-культурному заповіднику «Старий Луцьк», відповідно археологів не планують залучати. Мовляв додаткові археологічні дослідження потягнуть за собою додаткові витрати, які не передбачені програмою.

Слід наголосити, що поряд із вежею Чарторийських та на території монастиря єзуїтів не проводились пошукові археологічні дослідження, тому відповідно ця територія цікава для дослідження істориків та краєзнавців. Адже може таїти в собі цікаві історичні артефакти тих часів.

Нагадаємо, що в ході реалізації програми очікується проведення реставраційних робіт вежі Чарторийських, монастиря єзуїтів із підвалами в Луцьку, реновацію Готичної вежі в Любліні, облаштування музейних експозицій та благоустрій територій, а також інші заходи, спрямовані на збереження цих архітектурних об’єктів, покращення туристичної привабливості історико-культурних пам’яток обох міст. Усі роботи планують завершити у 2020 році. 

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити