image
 |  5 14 Березня 2020 | 21:36

Безкінечна проблема: у Ковелі ніяк не можуть побороти стихійну торгівлю

У Ковелі ведеться робота з ліквідації стихійної торгівлі, зокрема, в районі привокзальної площі, проте проблема досі існує.

Варто нагадати, що впродовж останніх років зроблено чимало, аби створити сільгоспвиробникам, які приїздять з навколишніх сіл для реалізації своєї продукції, місця на ринках з відповідними умовами для торгівлі, які б відповідали санітарним вимогам та правилам безпеки. Повідомляє Лілія Барна, заступник начальника відділу економічного розвитку та торгівлі, - пише офіційний сайт Ковельської міської ради.

Зокрема, на території Ковельського госпрозрахункового ринку (Привокзальний ринок, бульвар Лесі Українки, 43) та Центральному ринку (вул. Брестська, 2) для жителів сіл облаштовані в достатній кількості столи та торговельні місця відповідно до вимог техніки безпеки та діючих санітарних норм.

Також, завдяки партнерським стосункам влади та підприємців, у місті функціонує сільськогосподарський ринок на вулиці Ярослава Мудрого, 44 (мікрорайон Ковель-ІІ).

У Ковелі проводяться ярмарки сільськогосподарської продукції, виробленої в особистих селянських та фермерських господарствах.

Читайте також: Показали фото молодиків, які перешкоджають демонтажу Старого ринку у Луцьку

Одночасно наголошуємо, що громадяни, які здійснюють торгівлю у невстановлених місцях, можуть бути притягнуті до відповідальності відповідно до Кодексу України про адміністративні правопорушення:

- ст.152 «Порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів»: порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів – тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб, громадян – суб'єктів підприємницької діяльності – від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (відповідно від 340 до 1360 грн та від 850 до 1700 грн + судовий збір);

- ст.160 «Торгівля з рук у невстановлених місцях»:

торгівля в містах з рук на вулицях, площах, у дворах, під’їздах, скверах та в інших невстановлених місцях – тягне за собою накладання штрафу від одного до семи неоподаткованих мінімумів доходів громадян (від 17 до 119 грн + судовий збір) з конфіскацією предметів торгівлі або без такої. Торгівля з рук у невстановлених місцях промисловими товарами – тягне за собою накладання штрафу від шести до п’ятнадцяти неоподаткованих мінімумів доходів громадян з конфіскацією предметів торгівлі ( від 102 до 255 грн. + судовий збір);

- ст. 164 «Порушення порядку провадження господарської діяльності»:

провадження господарської діяльності без державної реєстрації як суб’єкта господарювання або без одержання ліцензії на провадження певного виду господарської діяльності, що підлягає ліцензуванню відповідно до закону, чи здійснення таких видів господарської діяльності з порушенням умов ліцензування, а так само без одержання дозволу, іншого документа дозвільного характеру, якщо його одержання передбачене законом, тягне за собою накладення штрафу від однієї тисячі до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 17000 до 34000 грн. + судовий збір) з конфіскацією виготовленої продукції, знарядь виробництва, сировини і грошей, одержаних внаслідок вчинення цього адміністративного правопорушення, чи без такої.

Звертаємо увагу й жителів міста - покупців, які повинні розуміти, що придбаний у невстановленому місці товар у випадкової людини, в умовах, які не відповідають нормам його зберігання та продажу, у будь-який момент може стати загрозою для здоров’я.

Жодні адміністративні заходи стихійну торгівлю не знищать повністю, бо попит породжує пропозицію, але вони триватимуть й надалі, допоки продавці не усвідомлять, що порушують закон і ставлять під загрозу здоров'я покупців.

Тож працювати на результат маємо спільно: продавці, покупці, влада та правоохоронні органи.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити