image
 |  4 15 Вересня 2020 | 17:16

Безпрецедентна подія: «Слугу народу» Юрченко з помічником Фіщенко спіймали на хабарі за законопроект

Нардеп від "Слуги народу" Олександр Юрченко та його помічник Іван Фіщенко спіймані НАБУ на хабарі за законопроект. Цензор.НЕТ розповідає деталі резонансної кримінальної справи.

Безпрецедентна подія - Національне антикорупційне бюро просить генерального прокурора Ірину Венедіктову виписати підозра народному депутату України Олександру Юрченко - депутату президентської партії "Слуга народу". 9 вересня підозра пред'явлено помічникові депутата Юрченко - Івану Фіщенко. Справа повністю розкриває існування корупційного механізму внесення правок до законопроектів фракції "Слуги народу", а також передбачувані розцінки на підкуп депутатів в комітеті з екології. Тепер доля справи в руках керівництва НАБУ і генерального прокурора, і це справа перед місцевими виборами може наочно показати народу, якої якості депутатів набирають "Слуги".

Джерела Цензор.НЕТ повідомляють деталі розслідування, які, зрозуміло, вимагають свого підтвердження в Вищому антикорупційному суді.

Олександр Юрченко був обраний від "Слуги народу" по 211-му округу Києва, очолює підкомітет з питань поводження з побутовими відходами комітету Верховної Ради з енергетики.

9 липня 2020 року свідок у справі - хтось В. Демченко - зустрівся з Іваном Фіщенко, помічником народного депутата Олександра Юрченка в ресторані "Веранда на Дніпрі". Демченко назвався представником іноземної компанії, яка займається переробкою твердих побутових відходів. Він сказав, що для успішних інвестицій та споруди сміттєпереробного заводу його компанія зацікавлена ​​у внесенні змін до законодавства України та в отриманні "зеленого тарифу" (тобто пільгової гарантованої оплати) на продаж електроенергії для підприємств, зайнятих переробкою сміття. Хоча з якого дива давати "зелений тариф" при переробці сміття? Тут і так немає грошей для виплат по "зеленому тарифу" для енергетиків, навіщо ще одну тягар вішати на бюджет? Але це депутата, мабуть, не дуже цікавило.

27 липня Фіщенко організував зустріч з Демченко з самим "слугою народу" Юрченко. Нардеп сказав, що готовий внести в законопроект правки, які підготує Демченко. На певних умовах, які представник іноземної компанії повинен обговорювати з його помічником.

2 серпня Фіщенко повідомив Демченко зі свого номера в месенджері про те, що він повинен передати йому 13 тисяч доларів за внесення зазначених правок.

3 серпня Демченко повідомив Фіщенко, що його компанія згодна з передачею хабара і просить підтвердити факт внесення правок до законопроекту. Через кілька годин Фіщенко вислав підтвердження з апарату Верховної Ради - передані Демченко правки внесені в законопроект. Юрченко зареєстрував правки від себе особисто в законопроект № 2207-1 "Про управління відходами" від 4.06.2020.

6 серпня генеральний прокурор Ірина Венедиктова відкрила кримінальне провадження у справі №42020000000001458. Таким чином, документування НАБУ народного депутата стало законним.

7 серпня Фіщенко і Демченко знову зустрілися в "Веранді на Дніпрі", і помічник "слуги народу" отримав витребувані їм 13 тисяч доларів.

20 серпня Юрченко, Фіщенко і Демченко провели нову зустріч. На ній нібито обговорювалося питання про підтримку комітетом представлених депутатом правок. Голоси на записах обговорюють, що за підтримку комітету треба передати 200 тисяч доларів! Голос, дуже схожий на голос Юрченко, розповідає механізм голосування комітету і фракції "Слуга народу" за такі "комерційні" правки.

Однак передача 200 тисяч доларів не відбулася. Спілкування депутата Юрченко з Демченко було згорнуто - з невідомої поки причини. Цілком ймовірно, що стався витік інформації. У разі прийняття правок Юрченко на комітеті, а потім - голосування "слуг народу" в залі, підозри в хабарництві могли бути висунуті проти всіх тих, хто голосував депутатів фракції! Але до цього справа не дійшла.

На даний момент слідство дотяглося до самого Юрченко. Втім, цілком імовірно, що НАБУ записало також переговори Юрченко з його колегами по фракції, з тими, хто його призначив на 211-й округ. І тоді в справі можуть прозвучати куди більш гучні імена.

"Слуга народу" Олександр Юрченко не приховує радості від зустрічі з колегами по фракції, 17 липня 2020 року

Затримати Юрченко НАБУ не може. "Слуги народу" широко розрекламували нібито скасування недоторканності для народних депутатів, але насправді недоторканність зберігається - оскільки необхідна санкція генпрокурора. Захистили себе. Інакше Юрченко вже був би затриманий. Вищий антикорупційний суду 14 вересня проведе засідання щодо обрання запобіжного заходу для Фіщенко, і якщо ВАКС визнає докази достатніми, значить, висока ймовірність, що генпрокурор підпише з нього підозра, і Юрченко піде за своїм помічником "паровозом".

Джерела в НАБУ кажуть, що не вважають саму Венедіктову джерелом витоку інформації. Завдяки її санкції відбулося документування передачі хабара 7 серпня. Як мінімум це рішення генпрокурор прийняла незалежно. НАБУ сподівається, що Венедиктова встоїть перед тиском Офісу Президента.

ОП і сам Володимир Зеленський в повному обсязі проінформовані Офісом Генпрокурора про справу. Однак поки ні президент, ні Офіс ніяких заяв не зробили. Навіть фракції не повідомили деталі справи. Судячи з мовчання, ОП виступає проти публікації відомостей про корупцію "слуги народу" перед виборами. Втім, у разі великого резонансу упиратися ніхто не буде.

Хабар Юрченко і його обіцянки змушують подивитися на інші його правки і голосування в парламенті і розслідувати, в чиїх інтересах він діяв раніше.

За даними наших джерел, Офіс Президента чинить потужний тиск на Венедіктову, щоб не допустити підписання підозри Юрченко з яких-небудь формальних причин.

Генпрокурор сьогодні повертається з відрядження до Харкова, 15 вересня пройде засідання суду по Фіщенко. Завтра - вирішальний день, коли Венедиктова повинна буде публічно визначитися зі своєю правовою позицією. Всі основні деталі будуть розкриті на суді по Фіщенко.

Думаю, якщо Ірина Венедиктова підпише підозра, ніяких підстав у Офісу Президента її звільнити не буде - адже не секрет, що ОП намагається її збити. На ній в такому випадку буде триматися все розслідування по Юрченко.

І зараз стає ясно, чому Конституційний суд прийняв рішення про "неконституційність" призначення директора НАБУ Артема Ситника, чому Зеленський і Офіс Президента поспішили підтримати КС. Деякі "слуги" явно бояться, що народ дізнається про розслідування НАБУ по Юрченко. Незалежність НАБУ від Офісу Президента треба захистити, як і незалежність генерального прокурора.

Сподіваюся, некорумповані сили у фракції "слуг народу" самі піднімуть питання про максимально публічному і повному розслідуванні даного скандалу, щоб змити всі підозри про кругову поруку і системному хабарництві. А депутат Юрченко і президент Зеленський повинні перестати ховатися і дати публічну оцінку цьому суперрезонансному кримінальній справі. Адже, як написав у Facebook сам затриманий на хабарі Іван Фіщенко 31 березня 2019 року - в день тріумфу Зеленського в першому турі виборів, - "Все буде ЗЕеб # сь!".

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити