image
 |  5 14 Листопада 2019 | 20:19

Білорусь ініціює зміну договору з Росією про кордон

Білорусь ініціює зміну договору 1995 року з Росією про взаємні зусилля в охороні кордону.

Про це заявив держсекретар Ради безпеки республіки Станіслав Зась за підсумками зустрічі з президентом Олександром Лукашенком, у якій брав участь і голова Держприкордонкомітету Білорусі Анатолій Лаппо, - повідомляє БелТА.

У Мінську, зокрема, незадоволені додатковими пунктами контролю на російському кордоні, на яких товари, що проходять через Білорусь транзитом, затримуються.

"Ми як транзитна країна втрачаємо свою привабливість, тому що виставляються додаткові пункти контролю і там повертають назад громадян і вантажі, вони проходять через інші країни", - сказав Зась.

Держсекретар Радбезу нагадав, що раніше перевірку документів вели тільки білоруські прикордонники на зовнішньому кордоні Союзної держави РБ і РФ, використовуючи єдиний з росіянами список нев'їзних осіб. Однак потім Росія в односторонньому порядку ввела контроль на кордоні з Білоруссю.

"У чому тут сенс, корисність цих нових кроків - ми не бачимо. А певні незручності, звичайно, є", - заявив Зась.

За його словами, договір, черговий термін дії якого закінчується в листопаді 2019 року, частково застарів і співробітництво на кордоні потрібно посилити. Виходити з договору Білорусь не збирається.

У ході обговорення договору президент Білорусі Лукашенко також говорив про необхідність удосконалити його на основі аналізу поточної ситуації. Водночас він підкреслив, що "Білорусь на 100% виконує свої зобов'язання" на спільних кордонах.

Президент РБ назвав абсурдною ситуацію, коли громадян третіх країн можуть не пропустити через білорусько-російський кордон, і вимагає вирішити цю проблему.

"Тобто, якщо іноземний громадянин (австрієць, німець, поляк) в'їхав через кордон під Брестом, то його можуть під Смоленськом не пропустити навіть з російської візою. Його повертають назад: давай в'їжджай через латвійсько-російський кордон або ж через (дивно!) українсько-російський. Це що таке?" - сказав він.

За інформацією Укрінформу, Лукашенко також розкритикував російську сторону за черги фур на кордоні, які іноді досягають десятикілометрової довжини. За його словами, до цього призводять дії Росії щодо додаткового огляду вантажів, в тому числі митного та фітосанітарного контролю.

Російсько-білоруська угода про кордон раніше автоматично продовжувалася раз на п'ять років. Черговий термін її дії закінчується в листопаді 2019 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Затриманий у Польщі ветеран АТО Ігор «Тополя» Мазур повернувся до України

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити