image
 |  58 23 Січня 2021 | 13:13

Блогерка, яка любить РФ і говорить про секс «за 2 рубля», проти українського офіцера. Як «вата» піднімає голову

В Україні нещодавно спалахнув черговий скандал. Так, не відома в широких колах блогерка із Tik-tok di.rubens, котра має майже три мільйони підписників, відповідаючи на запитання про свою улюблену країну, між Україною та Росією обрала агресора. І все б нічого – ймовірно ж її підписникам це навіть і сподобалось, але дане відео у соцмережах поширив офіцер ЗСУ Анатолій Штефан. І скандальна блогерка стала відомою серед куди більшої аудиторії. Уже проукраїнської.

Про це пише Вголос.

Громадськість це вкрай розлютило. Бо українка на місці розстрілів Небесної сотні, на сьомому році війни, у час, коли її однолітки вмирають на фронті за те, щоб Київ був мирним містом, хвалить агресора. Проте di.rubens не розгубилась та замість того, щоб вибачитись перед українцями, заявила, що це «відео не її», це – фейк, який нічого не означає, та взялась цькувати українського військового та Збройні сили України.

При цьому дівчина пригрозила українському офіцеру судами та покаранням від Міністерства оборони, мовляв Анатолій Штефан – «це ганьба ЗСУ, бо він «воює з мірним насєлєніям».

Хто така di.rubens: біографія та, що особливого у її відео

Попри палку любов до Росії 20-річна блогерка все ж мешкає у столиці України Києві. Справжнє ім’я дівчини – Онацька Таїсія. За даними «Миротворця», дівчина народилася у червні 2000 року. У соціальній мережі Facebook блогерка була підписана, як Маламан Таїсія.

Дівчина є активним користувачем усіх соціальних мереж, зокрема і забороненої в Україні «Вконтакте». Проте найвідоміша вона в Tik-tok. Там Таїсія Онацька має 2,9 мільйонів підписників. А ще популярна вона в Instagram, де на неї підписалось понад 70 тисяч людей. Із Facebook скандальна блогерка видалилась, одразу після скандалу із заявою про любов до Росії.

Із збережених скріншотів із Facebook можна зробити висновок, що блогерка таки буває в Росії, проте чомусь там не мешкає.

di.rubens – як заробляє у мережі

Дівчина активно заробляє на рекламі у соціальних мережах. При цьому вона рекламує не шапки-вушанки із радянською символікою, як її друг по інтелекту нардеп Кива, а все ж магазин електроніки «Алло», соуси «Торчин», мінеральну воду «Боржомі» та службу доставки Glovo.

За даними «Калькулятора розрахунку вартості реклами у Tik-tok дівчина із доволі великою аудиторією може заробляти від 1 тисячі до 1700 доларів за публікацію. Те, що блогерка непогано монетизує свої сторінки в соцмережах свідчить і те, що вона рекламує доволі великі та популярні в Україні компанії.

Прикметно, що одразу після скандалу мережа «Алло» зробила заяву про припинення співпраці із скандальною блогеркою. Аналогічно зробили і в Боржомі та Nestle (ТМ Торчин).

Судячи із першого відео скандальної блогерки у Тік-ток вона з 2017 року. Її сторінка орієнтована на російськомовну аудиторію. А із коментарів можна зробити висновки, що більшість її активних підписників – це росіяни. Крім того блогерка, попри те, що мешкає у Києві, постійно згадує таку валюту, як «рубль». Та і її відео не несуть жодного інтелектуального навантаження. Все це радше абсурдний хайп підлітка та нав’язування своїй аудиторії аморальних стереотипів поведінки у суспільстві. Чого лише варте це відео із блогу Таїсії, де вона пропонує себе за «2 рубля»:

di.rubens, як частина інформаційної війни Росії проти України

Відео, на якому маловідома блогерка прославляє Росію, теж можна було б назвати підлітковим хайпом, але не на 7 році війни, коли за Україну загинуло тисячі людей.

Проте після осуду di.rubens замість вибачитись, перейшла до відвертих погроз українському військовому Анатолію Штефану та заяв у стилі «це все фейк».

Дівчина почала принижувати українських військових, ретранслюючи російську пропаганду про «війну з мірним насєлєнієм». Свідомо чи не свідомо 20-річна скандальна блогерка стала частиною російської пропаганди проти України, що під час війни особливо небезпечно.

Так скандальна тіктокерка записала відео, у якому заявила про:

розпалювання ненависті.

українських захисників дівчина назвала «псефдопатріотами», які воюють з мирним населенням.

звинуватила українських воїнів у тому, що «на їх руках кров».

Український офіцер Анатолій Штефан, який викрив київську блогерку зазначив, що вона уже стала елементом інформаційної війни РФ.

«Я вважав, що вона зрозуміє свою помилку й викладе пояснення цієї ситуації, але вона вирішила йти іншим шляхом, іншими меседжами та наративами. Її слова “воюет против мирного населения” – знайомий меседж та наратив російських пропагандистів, який також нещодавно поширила екснардепка Олена Бондаренко заради дискредитації ЗСУ.

Ніякої кари, цькування й закликів до фізичного впливу та іншого від мене не було, а було звернення для пояснення ситуації як до публічної особи», – зазначив Анатолій Штефан.

До слова росЗМІ та ресурси бойовиків із Донбасу уже відзвітували про «утиски київської блогерки».

Тільки після цього скандальна блогерка заявила, що «вона маленька українка і цим пишається», обравши тактику «жертви».

Коментарі для ІА Вголос:

«РФ зараз робить усе, щоб сформувати колаборантське покоління в Україні»

Юрій Сиротюк, доброволець, директор Українських студій стратегічних досліджень:

Російсько-українська війна має тотальний характер. І ця війна не за територію, вона – за людей та цінності. А тому ключовим полем битви тут є свідомість людини. Інформаційна, політична, культурна складові війни відіграють велику роль.

Росія усі ці 7 років веде дуже активно інформаційну війну проти України. І якщо це спочатку починалось із «розіп’ятих мальчіков» на російському телебаченні, то зараз РФ уже працює на перспективу. Вона має тотальну перевагу в ютубі та нових соціальних медіа. Вона працює на те, щоб залучити у цей «рускій мір» українську молодь. Бо у 2014 році сталось те, що в Кремлі не чекали – виявилось, що в Україні є молодь, яка не згодна жити в орбіті РФ і вона готова захищати від окупанта та його ідей свою територію. Зараз росіяни змінили свою стратегію, вони працюють із українцями починаючи від дитячого садка. Якщо ви подивитесь, то більшість мультфільмів, які дивляться наші діти – російськомовні. А тому навіть, якщо російська не вивчається у школах, маленькі українці прекрасно знають цю мову завдяки інтернету. Активно ведеться робота серед дітей молодшої та старшої школи завдяки саме таким блогерам, як ця, що звинуватила українського військового у «війні з мірним насєлєнієм». РФ зараз робить усе, щоб сформувати колаборантське покоління та знищити патріотичних молодих українців і це вкрай небезпечно.

Зараз ми бачимо, що росіяни переходять до інформаційного наступу: ми постійно чуємо меседжі про те, що «Росія не винна у війні», що «це Україна напала на мирне населення Донбасу». І найгірше, що українська влада на це не реагує. А українські школярі від Львова до Луганська таке дивляться. Більше того, ці блогери нав’язують дітям, що російськомовне є популярнішим від україномовного, бо російський сегмент «Ютубу» та інших соцмереж є набагато ширшим і це монетизується. І найгірше – українські компанії цих блогерів фінансують, як це показав цей скандал.

Олег Жданов, експрацівник Генштабу ЗСУ:

Я вважаю, що це дуже ганебний випадок, який свідчить про те, що наша держава взагалі не піклується, не захищає військових. Такі образи честі та гідності українських воїнів, звинувачення їх у тому, що вони не захищають свою державу, а нібито «воюють з мирним населенням», має бути прирівняним до порушення закону. А ця блогерка, та і журналісти чи політики, які говорять подібне, мають нести відповідальність – адміністративну чи навіть кримінальну.

Військовослужбовців не можна звинувачувати у вбивствах. Їх у такому випадку захищає Женевська конвенція. Навіть, якщо військовий потрапляє у полон, його захищає та ж конвенція, тому що він виконує указ. Взагалі то ця ситуація є неприпустимою та безумовно шкодить репутації ЗСУ.

Такі блогерки – це солдати інформаційної війни Росії проти України

Дмитро Корчинський, активіст, доброволець:

Це небезпечно, оскільки такого роду блогерки, експерти – це солдати інформаційної війни Росії проти України. Подібні випади можна вважати провокацією. Коли ми зустрічаємось із таким актом словесного сепаратизму, то кожен патріот має на таке реагувати. Бо ми знаємо, що правоохоронні органи та СБУ зазвичай на такі випади не реагують і як наслідок – це засуджує лише громадянське суспільство. І це правильно, бо адекватна реакція на будь які прояви сепаратизму або московської пропаганди повинна бути.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити