image
 |  25 27 Серпня 2022 | 16:28

Богдан Салій: Як усе це пережити? Вірте в нашу Перемогу!

Свободівець, художник-пейзажист, співець Карпат Богдан Салій, у перші дні війни змінив пензель на зброю і зараз у лавах Тероборони перебуває на сході. Проте навіть у час важкої війни художник знаходить натхнення, аби намалювати ті пейзажі, які у нього тепер перед очима. Наприклад, степ.

Але Богдан Салій – також відомий політичний аналітик. 

Ви, відомо, один з тих свободівців, хто завжди говорив, що така війна колись буде. Як сформувалося таке передбачення, на чому воно базувалося – на яких знаннях, якому аналізі?

«Є така наука - Геополітика. Згідно неї дві великі сусідні держави, між якими нема природніх перешкод (гори, моря, великі ріки) , приречені на конфлікт. Конфлікт, результатом якого буде максимальне послаблення або повне знищення сусідньої держави. Років 30 тому на лекціях в Свободі (СНПУ) детально обговорювали цю проблему. Все решта - імперські амбіції росії, культурне протистояння, образи гірких сторінок минулого - є похідним. Ми сприймаємо їх емоційно... Хтось каже "я завжди знав" чи "в мене було передчуття". Але той, хто вивчав основи геополітики, бачив, що "холоднс війна" між Україною і росією точиться вже 31 рік. І не мав жодного сумніву що така війна рано чи пізно неминуча у гарячій фазі».

За важким перебігом війни відійшло на другий план запитання – чого прагне ворог? Чи справді, на вашу думку, його топ-цілі змінюються у ході війни?

«Ворог прагне повного знищення України (максимум). Послаблення України і встановлення маріонеткового проросійського курівництва (мінімум). Між цими максимумом і мінімумом змінюються «цілі»»

Ви записалися у Тероборону на другий день війни і зараз перебуваєте на сході – далеко від дому. Що для вас війна?

«Війна - це важка робота. Хтось мусить її виконувати... "Хто, як не ми? Коли, як не зараз?")»

Коли приходить бажання намалювати картину? Як ті картини сприймають ваші побратими? Фарби мольберт ви взяти з собою в тривожний наплічник?

Я стараюсь робити етюди, коли є відносно вільний час перепочинку. Насправді часу спокою є набагато менше, ніж хотілось би. Я почав робити ці замальовки в червні. Перших три місяці навіть думка про творчість в голову не приходила ))) не було ні часу, ні умов. Час для малювання з’явився у зв’язку з відносним зменшенням інтенсивності бойових дій на нашому напрямку. Я роздаровую хлопцям ці етюди на згадку. Сприймають позитивно ))) Набір пастелей отримав в кінці травня.

Чого нам чекати від цієї зими? Як до неї готуватися?

Зима буде тяжкою...((( Ворог, мабуть, буде пробувати знищити критичну інфраструктуру нашої держави. У зв’язку з тим люди повинні вже зараз посилено готуватись до зими. Не впевнений, що можна буде очікувати на повноцінну допомогу держави... Пережити без втрат цю зиму в тилу - це таке ж бойове завдання для кожного громадянина, як і виконати бойове завдання для кожного військового на фронті.

Побажайте щось тим людям, які будуть читати нашу статтю. Як нам усе це пережити?

Вірте в нашу Перемогу!

Джерело: пресслужба ВО "Свобода"

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити