image
 |  7 1 Травня 2023 | 10:53

Будинок в центрі Луцька виявився віллою, яка була зведена майже століття тому

Знайдений в архіві проєкт будинку в центрі Луцька виявився віллою, яка була зведена у 30-х роках ХХ століття.

Про це у соцмережі facebook написав Олександр Котис, - інформує ВолиньUA.

"Мене завжди цікавив цей будинок на вулиці Богдана Хмельницького, бо видавався він незвичним. На перший погляд, він легко ідентифікується як радянський. Але завжди мав якусь недосказаність, яка й підживлювала певні сумніви. Насправді ж зблизька професійне око побачить, що він якщо і збудований вже в радянський період нашої історії, то десь на самому початку. Остаточну відповідь дав знайдений в архіві проект цього будинку. І виявилося, що це ще одна невідома вілла із комплексу вілл, розташованих у цьому районі міста. Просто будинок був перебудований в післявоєнний час. Архів же показує нам його первинний вигляд.

У 1931 році луцький архітектор Францішек Кокеш накреслив проект житлового будинку для Арона-Лейби та Естери Мотюк. Через фінансові труднощі будували вони його кілька років, одночасно живучи в уже збудованій частині дому. Арон Мотюк займався аптечною справою, мав у власності склад медикаментів. Подальша доля родини невідома. У 1940 році його будинок потрапив у список на націоналізацію. Його спіткала типова доля багатьох будинків у Луцьку. Він перейшов у радянську власність, після чого його розділили на квартири. В другій половині ХХ століття відбулося кілька перепланувань фасаду і добудов, тому зараз його важко впізнати", - йдеться у дописі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Показали неймовірні весняні світлини волинського озера

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити