image
 |  5 19 Грудня 2022 | 15:23

Бюджет Волині прийняли. Але депутати, схоже, про це не знають

Минулого тижня Волинська область отримала бюджет на 2023 рік. Та депутати обласної ради, і то не усі, дізналися цю інформацію постфактум - вже після того, як документ було затверджено головою ОВА. Це стало неприємною несподіванкою для обранців громади, яким навіть не дозволили ознайомитись з головним фінансовим документом. Звісно, що ніхто з волинської громадськості теж в очі не бачив проєкт бюджету-2023.

Бюджет на 2023 рік особливий. Він може прийматися за особливою процедурою у надрах Волинської обласної військової адміністрації. Під час воєнного стану законодавство, ухвалене з подачі "Слуг народу", дозволяє голові Волинської ОВА Юрію Погуляйку затверджувати бюджет, не виносячи його на розгляд сесії обласної ради. Але навіть під час війни ніхто не відміняв прав місцевого самоврядування. Така процедура частково може бути виправданою, коли мова йде про прифронтові області, де ведуться активні бойові дії. Та не у випадку Волині. Не треба думати що Юрій Погуляйко - самий мудрий в області. Який одноосібно, наче монарх-самодержець, здатний розчерком пера ухвалювати такі глобальні рішення. Голова обласної адміністрації мав би винести бюджет на розгляд громади та депутатів. Почути їх думки. Порадитися і врахувати певні побажання. Це пішло б на користь усій області. Та він вирішив, що це йому непотрібно.

Який він - бюджет 2023 року? Які доходи і витрати, які пріоритети у фінансуванні? На чому будуть економити, а на що навпаки виділять кошти? Які комунальні установи профінансують, а яким доведеться зводити кінці з кінцями чи оптимізуватися? Що буде з освітою та медициною краю? Які програми діятимуть в області? Цього ніхто не знає. Жодної публічної інформації про основні параметри і показники бюджету на 2023 рік станом на 19 грудня немає. Головний фінансовий документ області на 2023 рік неможливо знайти на сайті Волинської ОВА. Не фігурує він у новинах і документах обласної державної адміністрації. Цей загадковий документ секретніший, ніж документи з обмеженим грифом доступу ЦРУ і Пентагону.

Волинь стала свідком фундаментального потрясіння основ місцевого самоврядування. Область повертається назад у часи панування Партії регіонів, коли обласна рада була придатком обласної адміністрації і виконувала усі її забаганки. А депутати голосували за те, що їм спустили зверху. Цього разу їх вирішили навіть не ставити до відома.

Від часу Революції гідності волиняни звикли, що бюджет області є предметом широкого обговорення. Не адміністрація, а депутати приймають остаточне рішення і затверджують його показники. З бюджетом-2023 все навпаки.

На цьому фоні коментар, розміщений на офіційній сторінці Волинської облради про бюджет-2023, виглядає, на мою думку, недоречно. Епоха обмеженого місцевого самоврядування знову повернулася на Волинь.

Петро Герасименко

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити