image
 |  25 28 Квітня 2020 | 21:23

«Бути науковцем – дуже престижно та перспективно», – студентка медико-біологічного факультету СНУ Дарина Шкабура

Освіта завжди була, є і буде важливою для майбутнього кожної людини. У часи навчання наших батьків було дуже складно отримати бюджетне місце, а про навчання за кордоном і мови не було. Проте для нашого покоління освіта – доступна для кожного, хто прикладає зусилля для її здобуття.

Думками про свій освітньо-науковий шлях ділиться для «ВолиньUA» студентка медико-біологічного факультету Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки Дарина Шкабура.

З добрими намірами присвятити себе освіті та науці звичайна дівчина з села, у якої батько – простий вчитель, а мати – бухгалтер, вступила на державну форму навчання у Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки на спеціальність «Біологія». Біологічний факультет (тепер медико-біологічний) обрала, не роздумуючи, і пішла туди цілеспрямовано.

«Під час навчання мені найбільше подобалися предмети зоологічного спрямування та ті, що пов’язані з еволюційним розвитком нашого світу. Отож і свою бакалаврську роботу я писала на тему: «Порівняння морфогенезу органа нюху мармурового аноліса (AnolisMarmoratus) та ящірки вірменської (DarevskiaArmeniaca)», де порівнювала розвиток органа нюху у цих двох видів ящірок за 3D-моделювання. Ці моделі я робила на основі гістологічних мікропрепаратів», – розповідає Дарина.

Практика в лабораторії у місті Фаро (Португалія).

У своїй роботі студентка оцінювала можливі еволюційні впливи на наявні відмінності будови на макро- та мікрорівні. Дослідження було представлене Дариною на ІХ та Х Міжнародній науково-практичній конференціях аспірантів і студентів «Молода наука Волині: пріоритети та перспективи досліджень».

«На першій мене нагородили дипломом за кращу доповідь. Під час навчання на третьому курсі брала участь у Всеукраїнській студентській олімпіаді з біології, що проходила у Мелітопольському державному педагогічному університеті імені Богдана Хмельницького», – ділиться досягненнями Дарина.

Одним із найцікавіших періодів навчання на біологічному факультеті, – розповідає Дарина Шкабура, – стала участь у різноманітних практичних заняттях.

«Наприкінці першого та другого курсів студенти факультету традиційно проводять польові дослідження на базі практик «Гарт» Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки, що розташована на березі мальовничого озера Світязь. Там студенти ходять на екскурсії, збирають необхідний матеріал для гербаріїв та колекцій різних видів рослин або тварин, дізнаються багато нової інформації від викладачів і просто цікаво проводять час», – ділиться спогадами Дарина.

Біологічнийфакультет щорічно бере активну участь у фестивалях науки, де всі охочі можуть дізнатися для себе щось нове в галузі біології, а студенти мають змогу гідно представити себе як науковці.

Зі слів студентки, до біологічного факультету часто запрошують викладачів із інших навчальних закладів та колишніх випускників, які розповідають про свої досягнення, набуті після закінчення навчання.

«Звісно, без викладачів цього всього не було б. Тож хочу висловити велику вдячність викладацькому складу рідного факультету за те, що навчили нас думати та вчитися і завжди намагалися передати знання в наші, не завжди готові до цього, голови. Особлива подяка – в.о. декана медико-біологічного факультету, моєму науковому керівнику та просто дуже хорошій людині – Степанюку Ярославу Васильовичу, який допоміг мені відкрити шлях у світ науки та дуже мотивував у всіх починаннях, а також попередньому декану – Поручинському Андрію Івановичу, який завжди при потребі допомагав та відносився з розумінням», – розповідає Дарина.

На четвертому році навчання студентка мала змогу провести за кордоном. Саме в той час СНУ ім. Лесі Українки підписав угоду з університетом Вітовта Великого (м. Каунас, Литва) про можливість отримання подвійного диплому.

Завдяки хорошим успіхам у навчанні та знанні англійської мови на відповідному рівні, Дарина Шкабура отримала чудову нагоду навчатися в рамках цієї програми.

«Після отримання дипломів бакалавра в українському та литовському вузах я вступила на магістратуру до нашого університету за спеціальністю «Біологія» та паралельно – в університет Вітовта Великого за спеціальністю «Молекулярна біологія та Біотехнологія». У Литві я теж пройшла конкурс – і тепер отримую Державну Литовську Стипендію», – ділиться успіхами Дарина.

Під час практики в Португалії.

Після закінчення першого року магістратури студентка проходила практику у науковому центрі «CCMAR – Center of Marine Sciences» у Португалії, який локалізований на узбережжі Атлантичного океану в місті Фаро.

Як зізнається Дарина, в центрі працювала з аквакультурою та експериментувала над морськими водоростями.

«Ми намагалися встановити, як водорості із узбережжя Атлантичного океану пристосовуються до глобального потепління, змінюючи температуру їх середовища проживання в лабораторних умовах», – розповідає дівчина.

Серфінг після занять в Алгарвському Університеті.

Під час першого семестру мого другого року магістратури у Литві, Дарина потрапила до Алгарвського університету, що розташований у тому ж місті Фаро.

«Завдяки моєму досвіду навчання у європейських закладах я зрозуміла, що у високорозвинених європейських країнах бути науковцем – дуже престижно», – ділиться враженнями Дарина.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Біологічний факультет Лесиного вишу запрошує випускників на навчання

Як розповіла студентка, стипендії за навчання вистачало на забезпечення потреб дівчини в навчанні. Ще й зазнає, що зуміла заощадити на подорожі до одинадцяти країн та на поїздку на Кіпр із мамою.

«У даний час я закінчую магістратуру в Литві, активно працюю над завершенням магістерської роботи та шукаю можливі гранти у країнах Європи на навчання в аспірантурі», – зізнається студентка.

Лабораторія Університету Вітовта Великого.

«Якщо я змогла – зможете і ви! Нічого не бійтеся, адже не помиляється лише той, хто нічого не робить. Головне, не забувати: якщо закриваються одні двері, то відкриваються інші!», – радить студентка медико-біологічного факультету Дарина Шкабура для своїх колег.  

Отож, як бачимо, сучасна освіта відкриває для молоді безліч дверей, головне – підібрати до них правильні ключі.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити