image
 |  4 17 Травня 2023 | 08:54

Через релігійні переконання 1200 волинян відмовилися від ID-карток

З січня 2016 року по травень 2023-го на Волині винесли близько 1200 рішень у справах щодо видачі мешканцям області паспортів громадянина України старого зразка замість ID-карток. Основна причина цих позовів – релігійні переконання. Подібна ситуація і з відмовою від ідентифікаційних кодів.

Про це йде мова у журналістському розслідуванні інтернет-видання "Сила правди".

Центр журналістських розслідувань «Сила правди» дізнався, чому волиняни бояться «кодів» і «чіпів» та чи справді їх забороняє якась з релігійних течій.

Згідно з Законом України «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус», паспорт громадянина України оформляється з чотирнадцятирічного віку лише у формі картки, яка містить безконтактний носій. В народі його ще називають чіпом. З 2016 року українцям припинили видавати паспорти старого зразка.

Втім, суд час від часу зобов’язує Державну міграційну службу видавати паспорти зразка 1994 року. Таке трапляється, якщо людина відмовляється від ID-картки і відстоює своє право на «паспорт-книжечку» за допомогою Феміди.

Як повідомили Центру журналістських розслідувань «Сила правди» в управлінні Державної міграційної служби України в області, у 2020 році волинянам за рішенням суду видали 368 «паспортів-книжечок», у 2021 – 279, а у 2022 – 180.

Судячи з даних Єдиного державного реєстру судових рішень, таку практику застосовує чимало волинян, але не всім щастить добитися бажаного.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Директора ліцею на Волині спіймали на корупції

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити