image
 |  11 15 Червня 2020 | 11:30

У Луцьку археологи знайшли рештки посуду із гербом династії королів Великобританії

У Луцьку в підземеллях вежі Чорторийських знайшли рештки посуду із зображенням Ганноверської династії королів Великобританії. Спадкоємець давнього роду нині є Ернст Август VI, принц Ганноверський.

Про це у мережі Фейсбук повідомив голова Волинської регіональної спілки археологів України Віктор Баюк.

«Прекрасна знахідка із заповнення Башти. Імперія, де ніколи не заходить сонце!», - інфомрує археолог.

На знахідці бачимо надпис англійською «heal english Opa..» та зображення лева. Скоріше за все це частинки посуду.

Герб скорше за все належить Ганноверській династії.

Ганноверський династія - династія королів Великобританії з 1714 по 1901 роки. Гілка стародавнього німецького роду Романових, до початку XVIII століття правила Брауншвейг. До 1837 року також ще правляча династія Ганновера, який перебував з Великобританією в особистій унії.

Багато в чому чужі англійській культурі ( перший король зовсім не говорив по-англійськи), Вельфа виявилися на британському престолі завдяки Акту про престолонаслідування 1701 року відрізали шлях до британської корони всім численним католикам , які перебувають у родинних стосунках з Стюартами .

Hannover 1837. House of Hanover.

Час Вельфов, відоме також як георгіанський епоха (перших чотирьох королів звали Георгієм), - період посилення парламентаризму в Великобританії, ослаблення королівської влади, становлення британської демократії. При них сталася промислова революція і почав бурхливо розвиватися капіталізм . Це і період Просвітництва і революцій в Європі, війни за незалежність американських колоній , завоювання Індії і Французької революції. 

Завдяки вступу Вельфов на британський престол зміг продовжити свою діяльність в Англії і отримати світову славу уродженець Ганновера астроном Вільгельм (Вільям) Гершель і ганноверский капельмейстер Георг Фрідріх Гендель . У той же час англійська зовнішня політика поміняла вектор, стала керуватися інтересами захисту Ганноверського курфюршества від можливих зазіхань ззовні. Це стало однією з причин перевороту альянсів і Семирічної війни .

Стосовно до XIX століття прийнято вести мову не про георгіанський епосі, а про період Регентства (перша третина XIX століття) і Вікторіанської епохи - 64-річному правлінні Вікторії . За салічний Вікторія не могла успадковувати ганноверский престол, тому з 1837 по 1867 рік (рік анексії Ганноверського королівства Пруссією) в Ганновері правили нащадки одного з братів Георга IV - герцоги Камберлендскіе ( Ернст Август I і Георг V ). Ще одна гілка роду проживала в Англії, носячи титул герцогів Кембриджських .

З 1987 року головою Ганноверського будинку є Його королівська високість принц Ернст Август V Ганноверський , герцог Брауншвейгский і Люнебургский (р. 1954), йому успадковує його старший син наслідний принц Ернст Август (р. 1983).

Ернст Август VI, принц Ганноверський ( нім. Ernst August Prinz von Hannover Herzog zu Braunschweig und Lüneburg , Königlicher Prinz von Großbritannien und Irland ; рід. 19 липня 1983, Хільдесхайм , Нижня Саксонія ) - наслідний принц Ганноверського будинку. Старший син і спадкоємець принца Ернста Августа Ганноверського (рід. 1954 ), глави Ганноверського королівського дому (з 1987 року ).

Нагадаємо, що 30 метрів окольної стіни Луцького замку розчистили археологи разом із групою студентів-істориків Ссідноєвропейського національного університету імені Лесі Українки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Луцьку склепіння першого підземелля у вежі Чарторийських зруйноване на 70% бетоном

Старовинна цегляна кладка, арки, оборонні майданчики – такі знахідки виявили на місці муру XV століття, - розповів Суспільному археолог Віктор Баюк.

Допомогти у розкопках окольної стіни запросили десятьох студентів. Вони, зі слів археолога, мають досвід у подібних проектах.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити