image
 |  14 24 Серпня 2020 | 20:39

Чи підуть 1 веpесня діти до школи у селі Стобихівка Камінь-Каширського району? (ВІДЕО)

У березні 2018 селяни самотужки збирали гроші для будівництва нової школи у Стобихівці. У квітні 2018 з вимогами відремонтувати дороги та побудувати школу звернулися до депутатів обласної ради мешканці декількох сіл Ківерцівського району та села Стобихівка Камінь-Каширського. Люди зібралися під стінами облради перед початком чергової сесії. Казали, що втомилися чути «обіцянки чиновників». Тодішній голова облдержадміністрації Олександр Савченко пообіцяв до 1-го вересня зробити фундамент школи, але роботи так і не розпочали. 1 вересня 2018 року батьки не пустили дітей до школи.

Про це повідомляє «Суспільне Волинь».

1 вересня 2019 ситуація повторилась - понад дві сотні дітей у селі Стобихівка знову не пішли до школи. Батьки запевнили, що діти не вчитимуться доти, поки в селі не розпочнуть будувати нову школу. Таке рішення 1-го вересня, під час батьківських зборів, прийняли батьки учнів.

У листопаді 2019 таки розпочалося будівництво школи в селі Стобихівка Камінь-Каширського району. Але цього навчального року батьки знову сумніваються, чи вести дітей до старої школи,- розповів Суспільному місцевий житель Микола Осадчук.

2020-го у фінансування програми «Велике будівництво» школа не втрапляє, як анонсували на початку року, - говорить голова облдержадміністрації Юрій Погуляйко. Каже: коректували документи на новий тендер:

«За Стобихівку можна вибачитися, можна ні, але можна сказати, що цього року ми фізично не встигнемо в Стобихівці побудувати».

Загальний кошторис школи 130 мільйонів гривень. 97 мільйонів - будівельні роботи, решта - різниця на меблі та обладнання, - розповідає директор департаменту інфраструктури Волинської ОДА Віктор Довгополюк. Цього року на будівництво школи передбачено 13 мільйонів з обласного бюджету. Зі слів Віктора Довгополюка, зводити школу припинили через відсутність у проєкті мереж та котельні.

Для будівництва школи цього року з районного бюджету виділили 1 мільйон 220 тисяч гривень,- каже заступник райради Сергій Дмитрук. З його слів, будівництво затримується через реформу освіти: «Усі школи з 2024 року будуть 1-2 ступеня, то як раніше 1-3 ступеня будувати недоцільно, триповерхова там ніяк».

Цього навчального року в Стобихівську школу мають піти 270 дітей, це на 10 учнів більше, як торік, - розповідає освітянка Наталія Красюк. Школа переповнена, навчання відбувається у 2-2.5 зміни.

Субпідрядником будівництва школи була фірма «Житлобуд-2». Її керівник Леонід Стефанович каже: робіт виконали на 5 мільйонів гривень, гроші за це ще не повернули. Розповідає: на наступний рік, до 1 вересня реально здати цю школу, якщо будівництво продовжать і взимку.

Будівництва нового навчального закладу місцеві жителі добиваються впродовж 10 років. Торік заклали капсулу. Батько вісьмох дітей Микола Осадчук розповідає: від лютого і до сьогодні, будівництво призупинили.

«Якщо прийдеться - будемо знову їхати в Київ», - каже багатодітний тато.

Зараз на волинському довгобуді - залитий фундамент, на якому поросло зілля. З лютого будівельників тут місцеві жителі, кажуть, не бачили. Чи підуть діти до школи першого вересня 2020 року у стару стобихівську школу, вирішуватимуть на батьківських зборах вкінці серпня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: І знову донецьким: На Волині Погуляйко виділить земельну ділянку підприємству з Донбасу

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити