image
 |  4 3 Грудня 2018 | 17:11

Чи пристосований транспорт Луцька для людей з інвалідністю?

В першій декаді грудня відзначають міжнародний день людей з інвалідністю.  

Журналісти «ВолиньUA» вирішили дізнатися у служб причетних до надання послуг у сфері транспорту про готовність до перевезення людей з обмеженими можливостями, зокрема людей на візках.

Міський громадський транспорт

У коментарі для «ВолиньUA» начальник управління транспорту і зв’язку Луцької міськради Володимир Степанов повідомив, що коли підписують договори на перевезення з перевізниками, то в них передбачають вимоги, зокрема і в середині салону для людей з особливими потребами.

Також проінформував, що містом курсують автобуси для осіб з обмеженими фізичними можливостями, в цих автобусах широкі двері і є можливість потрапити в салон людям на візочку.

Правда, яка кількість цих автобусів? Яким чином люди мають потрапляти в середину автобуса? Схоже, що Володимир Степанов не сильно замислюється над цим питанням, тому теорію знає, але як все відбувається на практиці – слід припустити, що ні.

«Коли ми підписуємо договори з перевізниками, то в них зазначена вимога озвучення зупинок транспорту як всередині салону, так і зовні. Це передусім потрібно для людей з вадами зору. Також містом курсують автобуси для осіб з обмеженими фізичними можливостями. В таких автобусах є широкі двері і можливість потрапити у салон тим, хто пересувається на візочках», - коментує Степанов.

Головний транспортник Луцька навіть впевнений, що у Луцьку є автобуси з підйомниками.

«Наразі закон передбачає, що 35% усіх автобусів, які курсують містом, мають мати такі пристосування. З 2020 року їх вже має бути 50%», - розповідає посадовець.

Ситуація в тролейбусах теж плачевна, адже зі слів Степанова не всі тролейбуси мають озвучку зупинок, адже не всі «рогаті» мають таку можливість.

Однак, посадовець впевнений, що запровадження електронного квитка вирішить ряд потреб людей з обмеженими можливостями.

«Хочу наголосити, що запровадження електронного квитка дасть можливість встановити програмне забезпечення, підлаштоване під потреби осіб з обмеженими фізичними можливостями», - зауважує головний транспортник Луцька.

Також Володимир Степанов розповів, що управління транспорту Луцької міської ради здійснює перевірку роботи автобусів. На даний час понад 160 автобусів їздить з увімкненою GPS-навігацією. Якщо вона не працює, то перевізникам виписують штрафи.

Отож, стверджувати про те, що громадський транспорт нашого міста на 100% відсотків готовий до перевезення людей з обмеженими можливостями - не можна. І тим більше, коли відсутня турбота влади про цих людей, яких лишили на одинці зі своїми проблемами. Та й, здебільшого, не всі водії готові перевозити пасажира з пільгами.

Служби таксі

Промоніторили найбільш відомі служби таксі у нашому місті. Ситуація в приватному перевезенні набагато краща, ніж в громадському транспорті, хоча велика різниця у вартості проїзду.

І так, журналісти зателефонували в диспетчерські пункти аби замовити таксі для людини з обмеженими можливостями. Серед них: «Люкс таксі», «Оптимальне», «Морячок», «Радіо таксі», «Козачок» та «Євро таксі».

Радує те, що з усіх вищезгаданих службах усі готові надавати свої послуги по перевезенню пасажирів з обмеженими можливостями. Диспетчери уточнювали чи складається візок, щоб знати яке саме авто по габаритам надіслати за викликом.

У випадку, якщо коляска не складається, то служби пропонують надати мінівен чи більш габаритну автівку.  Це вже від бажання клієнта.

У більшості є такі послуги, як забронювати таксі, як наприклад в службі «Оптимальне» або «Радіо таксі». Єдине - попереджають, що замовляти авто бажано за 15 хвилин до зазначеного часу.

В цілому тарифи в цих службах таксі становлять: посадка - 25 гривень, по міста - 5 гривень та за межами міста - 8 гривень за кілометр.

Отож, сьогодні в міжнародний день людей з інвалідністю ми хочемо привернути увагу місцевої влади, перевізників, суспільства до людей, які потребують особливої уваги до однієї із щоденних перепон з якими стикаються ці люди, а це - подорожі по власних справах, до друзів, до рідних тощо. Для людей з обмеженими можливостями реалії у сфері міського транспорту – це справжні пригоди. У багатьох випадках людям лишається орієнтуватися на власні сили.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити