image
 |  2 10 Травня 2020 | 09:55

Чому День Матері такий важливий та як привітати свою маму?

Материнська любов — безумовна і безмежна, незалежно від географії, історії народу та його культурних особливостей. У багатьох країнах, щоб вшанувати це унікальне явище, святкують День матері, який припадає на другу неділю травня.

Ми розповідаємо історію появи цього свята в наших широтах, та надаємо рекомендації щодо привітання матусі — найдорожчої людини в цьому житті, — інформує Суспільне.

Як виникло свято?

Англія у XVII столітті стала першою країною, до якої у цивілізованому вигляді повернувся звичай шанувати материнство. Раніше це була обрядова історія культу родючої “богині-матері”, яка присутня майже в усіх культурах земної кулі. У Великобританії свято називається трохи інакше – “Неділя у мами” (Mothering Sunday).

За традицією, в цей день сім'я обов'язково йде до церкви, де діти дарують мамам квіти. Ще печуть привітальний “великодній кекс”, який через піст з'їдають вже на Великдень. Однак більш знайома і близька до наших широт традиція “матусиного свята” виникла в Америці.

Насправді історія виникнення свята Дня Матері в американських широтах не дуже щаслива. Анна, дочка відомої активістки часів Громадянської війни в США Ен Джарвіс, дуже сумувала за своєю матусею, якої не стало в 1905 році. Тому через два роки після її смерті вона започаткувала ініціативу з вшанування матерів. В Графтоні, вотчині своєї матері, дівчина провела першу “зустріч матерів”, на якій привітала їх білою гвоздикою (згодом ця квітка стане символом свята).

Далі Анна влаштувала з цього масштабну щорічну кампанію, привертаючи увагу державних установ, законодавчих органів та видатних осіб. У результаті до неї дослухався президент Вудро Вільсон, який в 1914 році підписав постановлення конгресу, в якому друга неділя травня отримала загальнонаціональний статус Дня матері.

То в Україні просто перейняли американську традицію? 

Ні. Появі цього свята на українській землі також передувала певна історія. Першими День матері почали святкувати представники канадської діаспори — Спілка українок Канади в 1928-му році.

Безпосередньо до України традицію “завезла” Олена Кисілевська, редакторка надзвичайно важливого для українського жіноцтва та розкриття їхнього духовного світу тижневика “Жіноча доля”. У 1920-х вона активно подорожувала світом та описувала свої враження в рубриці “З моїх мандрівок”. Саме так вона і захопилась ідеєю Дня матері — і запропонувала відсвяткувати його у Львові, а далі ідею підхопили в інших містах.

На жаль, у 1939-му році, намагаючись задушити будь-який прояв національного духу, радянська влада заборонила проведення та святкування Дня матері. І до сучасної України він повернувся тільки у 1990 році – завдяки зусиллям Спілки українок. А з 1999 року День Матері був затверджений на державному рівні та отримав фіксовану дату – друга неділя травня. ​

Як привітати матусю?

Квіти. Просто обов'язково. Краще даруйте у вазоні — такі, щоб за ними можна було слідкувати, ростити та поливати.

Складіть список речей, за які ви особливо її любите. Так, ми вже казали, що материнська любов — річ безумовна. Але вашій матері буде приємно, якщо ви зможете відокремити щось конкретне, якусь рису характеру чи особливе блюдо, чи усе разом. Таким чином ви зможете продемонструвати, що це свято для вас не просто формальність — ви уважні до деталей і цінуєте маму по-справжньому. 

Проведіть сімейний вечір (якщо це можливо, беручи до уваги карантинні обмеження). Приготуйте смачну їжу, напої, відкладіть якомога далі справи та мобільний телефон. Просто насолодіться часом разом і, не поспішаючи, привітайте один одного з тим, як насправді вам пощастило. Згадайте якісь смішні випадки з вашого спільного минулого.

Декор для дому. Ви ж самі знаєте, що кожна матуся насправді обожнює прикрашати оселю. Але не завжди вистачає грошей чи можливостей. Тож порадуйте її якоюсь красивою, комфортною річчю, в якій вона давно собі відмовляла.

Подарунок власноруч. Але це не той випадок, коли "важлива просто увага". Тому якесь непорозуміння з дерева, яке мало б стати скарбничкою для матусиних прикрас, не годиться. Зробіть щось своїми руками, що вмієте робити добре. Намалюйте картину, якщо художник. Напишіть та роздрукуйте вірш. Можна спекти фірмовий пиріг.

Хустка або шарф. Чомусь наші матусі їх обожнюють — майже всі без виключень, тому не прогадаєте. Важливо, щоб подарунок на День Матері був не просто гарним предметом, а щоб він дійсно став вашій мамі у пригоді. Так у неї залишиться тепла згадка про вас і про свято.

Фотографії. Наші мами стали сучасними, важкі фотоальбоми стали галереями знімків у телефоні. Тож є ідея. Напевне, в кожного з нас є такий друг — ентузіаст фотографії. Можна заздалегідь порадитись з ним — і, знову ж таки, зробити саме з цього Дня Матері якусь серію знімків на пам'ять. Нехай він придумає якийсь простий та елегантний образ для вашої матусі або сфотографує вас разом — так навіть буде краще.

Підписка на стрімінговий сервіс. Час іде — і вже неможливо собі уявити дозвілля без Netflix, Megogo, YouTube Music та інших стрімінгових платформ. Пам'ятаєте, як мати просила вас навчити її дивитись фільми з ноутбука? Цей особливий день — гарна нагода налаштувати все таким чином, щоб вона могла без будь-яких труднощів дивитись фільми чи серіали або слухати музику.

P.S. Не забувайте, що для усіх вищезгаданих подарунків можлива кур'єрська доставка, якщо так сталось, що ви дуже далеко чи за певних причин не можете привітати свою маму власноруч. Зробити матусі свято дистанційно — це цілком реально!

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити