image
 |  0 14 Вересня 2022 | 14:48

Чому досліджені підземелля башти Чорторийських досі не відкрили для туристів

Підземелля башти князів Чорторийських у Луцьку — це найбільше археологічне відкриття часів незалежності. Комплекс мали відкрити для відвідування туристів у травні цього року, проте через воєнний стан відкриття відтермінували, – розповів Суспільному менеджер проєкту Олег Парфенюк.

На підземелля натрапили випадково під час археологічної розвідки, – розповів науковець Віктор Баюк. Площа нововідкритих підземель понад 200 квадратних метрів, протяжність — майже 30 метрів.

Підземелля Башти Чорторийських археологи датують 15 століттям. Науковцям відкрилась галерея з семи кімнат, які розташовані під монастирським корпусом. Цей археологічний об’єкт середини 17-го століття, – каже археолог.

В одному з великих залів є потаємна кімната, призначення якої невідомо.

"Великі, збудовані в стилі середньовіччя, опорні стіни, тут не було даху, не було склепінь. Під час роботи ми виймали звідси культурний шар, кріпили повністю над собою стелю і проходили далі", – розповідає Віктор Баюк.

Науковці виявили понад тисячу археологічних знахідок: кахлі, скло, кераміку, вироби з металу. Вони належать до 15-19 століть, це час активного використання споруди.

Археологічні дослідження провели в рамках міжнародного проєкту щодо відновлення історичних об’єктів, каже менеджер проєкту Олег Парфенюк. Науковці також дослідили та укріпили фрагмент вцілілої стіни Окольного замку.

Детальніше - у сюжеті.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити