image
 |  220 2 Квітня 2024 | 13:19

Чому Каховське водосховище перетворюється на вербовий ліс

На дні Каховського водосховища не буде пустелі чи нашестя шкідливих рослин. Після підриву росіянами там не було пилових бур чи засолення. Домінування інвазійних видів рослин також не сталося.

Дно водосховища активно заростає вербами, розповів член правління Української природоохоронної групи, завідувач кафедри ботаніки Херсонського держуніверситету Іван Мойсієнко. Разом із іншими науковцями він досліджує ділянки Національного природного парку "Кам'янська Січ", передає "Укрінформ".

"Після підриву ГЕС були негативні сценарії розвитку подій. Прогнозували, що коли водосховище висохне, розпочнуться пилові бурі. Враховуючи скиди підприємств Кривого Рогу, очікували, що в повітрі будуть важкі метали. Інший прогноз був про засолення ґрунтів. Третій - про масове поширення інвазійних видів рослин", - зазначив він.

Домінують там натомість аборигени, тобто місцеві рослини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мобілізація обмежено придатних: що відомо?

Мойсієнко зауважив, що підрив окупантами Каховської ГЕС трапився тоді, коли якраз дозріло насіння на деревах верби, яка вузькою канвою оперізує практично все водосховище. Тож саме вона стала засівати цю територію.

"Там, де були водотоки й озера, утворилися болота і з'явилися болотні рослини: очерет, рогіз, бульбокомиш тощо. Болотні угруповання практично повністю формуються місцевими видами рослин. Чужорідні види теж є, зокрема амброзія, але їх не так багато. Принаймні вони не домінують і зростають на більш сухих місцях", - додав Мойсієнко.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити