image
 |  2 20 Жовтня 2019 | 15:11

Чому міліє Світязь? Дали відповідь

Директор регіонального офісу водних ресурсів у Волинській області Ростислав Кравчук спростував інформацію про те, що Світязь міліє через Хотиславський кар’єр та діяльність Білорусі.

Про це пише Перший.

«У першу чергу, тут йдеться про вплив змін клімату. На Волині ми спостерігаємо аномальну температуру. Фактично з 2014-го року тут почав помітно змінюватися клімат. Хоч кількість опадів загалом – у межах норми, але поверхневі водні об’єкти стали міліти. Впав рівень води і на підземних горизонтах. До 3 м зменшився рівень артезіанських вод.

Через помітне зменшення водного дзеркала озера Світязь цього року ми почали ретельно займатися проблемою обміління цього озера. Як відомо, з озера витікає три канали. Один із них обстежений, гідротехнічна споруда там відремонтована цьогоріч. Ще два потребують обстеження, щоб побачити, в якому стані там гідротехнічні споруди. Якщо є необхідність, там треба спроектувати і споруди підпірні споруди.

Жодного зв’язку з білорусами, з версією про те, що «білоруси забирають нашу воду», проблема обміління Світязя не має. Це інші басейни. Білоруси беруть воду із Прип’яті, це – нижче по течії, біля Любешівського району. Там уже є підпірна споруда, з серпня вода туди не подається.

Не має впливу на Світязь і Хотиславський кар’єр. Я особисто був на його території цього року. З уповноваженим уряду РБ виїжджали на кар’єр: води в каналі там небагато, площа – 24 гектари. Нас тут повинна хвилювати не площа, а глибина розробки. У планах розробляти це родовище крейди до 45 метрів у глибину. Саме на такому рівні – найбільший притік підземних вод. Тому я вважаю, що є необхідність пробурити свердловину на нашій території, що якнайближче до Хотиславського кар’єру, щоб дослідити рівень підземних вод. Якщо є загрози, тоді звертатися до Білорусі з вимогою зменшити глибину.

Люди, які живуть на території Шацьких озер, почали масово копати свердловини і качати з них воду насосами для власних потреб. Але 90% цієї води повертається назад, бо на Світязі нема каналізації. Тому я не думаю, що вплив тут великий.

Наразі найбільший вплив на Світязь має Копаївська меліоративна система. 12 її гідротехнічних споруд - наші, 12 – на балансі громад. З них 1 – ми вже зробили. Треба впорядкувати інші.

Щоб врятувати Світязь, треба берегти торфовища. Торф акумулює багато води. У маловодний період він її віддає.

Окремо звертаюся до журналістів. За коментарями найперше звертайтеся до фахівців. Далеко не завжди все так, як кажуть люди».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скандал на Волині: прокуратура взялася за розслідування дерибану землі, селянам погрожують невідомі

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити