image
 |  4 11 Березня 2021 | 21:41

Чому пенсіонери з сіл не їздять безплатно в громадському транспорті Луцька? (ВІДЕО)

Пільговики, серед яких і пенсіонери, у громадському транспорті Луцька можуть їздити безплатно, лише якщо їх громади придбають для них пільгові електронні квитки.

Про це розповів «Суспільному» начальник управління транспорту та зв’язку Луцької міськради Володимир Степанов.

На одній із зупинок громадського транспорту Суспільне зустріло пенсіонерку Софію Шпитун. До Луцька жінка приїхала з Боратинської громади. Живе у селі Гірка Полонка. Донедавна, каже, у тролейбусах їздила безплатно, а нині змушена платити за проїзд. Чому втратила пільговий проїзд, каже, не знає.

Пенсіонерка розповідає: відколи у Луцьку ввели електронний квиток у грудні 2019-го року, їздить обласним центром з проблемами. "Сказали, що ідіть у сільську раду, хай перерахують гроші, тоді будете їздити. Ми їздили з пенсійними, а тепер хоч вертольотом літай", – каже жінка.

Як отримати пільговий електронний квиток для тих, хто не зареєстрований у Луцькій громаді, раніше повідомляли в міській раді. Досі жодна територіальна громада не зверталася до влади міста, щоб вирішити питання пільгового перевезення у громадському транспорті, каже Володимир Степанов. Громади не сплачують кошти в бюджет міста, тому КП «Луцьке підприємство електротранспорту» не може безплатно перевозити пенсіонерів із сіл.

Суспільне звернулося у декілька громад поблизу обласного центру. Зі слів голови Боратинської громади Сергія Яручика, питання ще вивчають. У січні до цієї громади приєдналися нові села – дев'ять сільських рад.

У Підгайцівській громаді, яка межує з Луцьком, начальниця відділу соцзахисту Катерина Голубович каже: раніше питанням проїзду пільговиків у селах займалася райдержадміністрація. Нині беруть ці функції на себе і до кінця березня визначать, як забезпечити пільговий проїзд.

Будь-який пенсіонер в Україні має право на безплатний проїзд у громадському транспорті, якщо має при собі відповідний документ, зазначив юрист Олег Огородник. Говорить: за постановою Кабміну в містах з електронною системою обліку оплати квиток має надаватися безплатно.

«Якщо безплатний квиток цей електронний їм не видають, то це уже питання не правове, а політичне, на мій погляд», – говорить Олег Огородник.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скандал у луцькій маршрутці: водій вигнав дітей

Зі слів юриста, висадити пенсіонера незаконно, адже таким чином будуть порушені його права. Каже: у будь-якому випадку для пенсіонерів вартість проїзду вартує нуль гривень.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити