image
 |  959 19 Березня 2019 | 23:54

Чому росте живіт у чоловіків і як з цим боротися?

З проблемою зайвого жиру на животі у чоловіків може зіткнутися кожен, незалежно від віку. Деякі вважають "клубок нервів" приводом для гордості, деякі його соромляться, але не знають, як прибрати. Чому росте живіт у чоловіків: причини і наслідки.

Про це пише likar.net.

Основні причини

Найчастіше причиною росту живота і збільшення об'єму інших частин тіла досить банальні - вся справа в переїданні. Чоловіки схильні до вживання великої кількості калорійної їжі незалежно від способу життя. Адже смачна шаурма, біляші і піца залишають за собою жирні сліди у вигляді збільшення об'єму живота. Однак, крім цих очевидних причин, існують і інші:

Сидячий спосіб життя завжди провокує набір ваги. Сучасному чоловікові не обов'язково потрібно активно рухатися для того, щоб заробити на життя. Більшість роботодавців пропонують сидячу роботу в кабінеті. До того ж володіння особистим транспортом провокує малорухливість тіла. При цьому багато чоловіків не схильні відмовляти собі у смаколиках, а це, як зазначалося вище, прямий шлях до накопичення жирової тканини.

Цукровий діабет. За статистикою, близько 13% чоловіків хворі на цукровий діабет, при цьому схильність до захворювання є набагато вищою у представників сильної статі. Ожиріння часто зустрічається у хворих на діабет.

Порушення гормонального фону, яке відбувається переважно у чоловіків старших за 40 років. Це природний процес, який, однак, вимагає ретельного спостереження і можливого коригування медичними препаратами.

Ослаблення тонусу черевної стінки як наслідок малорухливого способу життя. При цьому жирової тканини може бути небагато, проте через особливості опущення живота він все одно буде випирати.

Відсутність повноцінного інтимного життя також сприяє накопиченню жирової тканини внизу живота.

Ці причини є найбільш поширеними, хоча насправді їх величезна кількість, кожен випадок при цьому індивідуальний.

Пивний живіт 

У чоловіків, які часто і у великих кількостях вживають пиво, росте так званий "пивний живіт". Його характерною особливістю є той факт, що при значних розмірах живота інші частини тіла можуть не мати товстого шару підшкірного жиру.

Обумовлюється ріст "пивного живота" декількома факторами: 

Дріжджі, які містяться у хмільному напої, сприяють накопиченню великої кількості жиру за досить короткий проміжок часу.

Фітоестрогени, гормони рослинного походження, які за дією схожі з прогестероном - жіночим статевим гормоном - викликають у чоловіків ожиріння за жіночим типом. При цьому помітно зростає живіт, груди і боки, може сформуватися талія з переходом в стегна, як у жінок.

Пиво є дуже калорійним напоєм і містить 500 калорій на 1 л рідини. При цьому воно легко п'ється, і можна не помітити, як спустошили кілька пляшок.

Найчастіше розпиття слабоалкогольного напою не обмежується лише ним, воно супроводжується поглинанням великої кількості калорійних закусок.

Велика кількість солі сприяє затримці води в організмі і накопичення підшкірної жирової клітковини. Тому не рекомендовано випивати більше 1 л пива в тиждень.

Наслідки наявності великого живота у чоловіків наступні: 

Імпотенція у ранньому віці як наслідок пересичення організму жіночим статевим гормоном і зменшення вироблення тестостерону.

Велике навантаження на хребет з-за ваги живота загрожує зсувом міжхребцевих дисків, грижами, протрузії, защемленням хребетних нервів.

Жир накопичується не тільки на внутрішньому боці черевної стінки - починають страждати всі внутрішні органи. Це сприяє їх ранньому зношуванню внаслідок збільшення навантаження, а також появі захворювань.

Підвищується ризик інфаркту та інсульту як наслідок ожиріння серця.

Слід уважно ставитися до свого здоров'я, щоб уникнути цих проблем.

Основи правильного харчування 

Знизити кількість чаю і кави, адже разом з ними найчастіше поглинаються кондитерські вироби. 

Збільшити обсяг випитої води на добу до 1,5 л.

Виключити з раціону фастфуд, а також смажені, жирні і борошняні страви.

Раціон повинен складатися з "правильних" продуктів - овочів, фруктів, нежирного м'яса, риби, молочних продуктів.

Необхідно стежити за обсягом порцій, особливо якщо раніше їжа поглиналась непомірковано.

Крім цього, потрібно відкинути звичку їсти на ходу. Прийому їжі слід ретельно пережовувати їжу. Насичення настає через 20 хвилин після початку трапези, незалежно від того, скільки ви з'їли.

Фізичне навантаження 

Вирішувати проблему потрібно комплексно. Крім коригування раціону, слід приділити увагу фізичній формі. Як позбутись живота добре знають у спортивному клубі, куди варто піти для ефективного схуднення. Професійний тренер може підготувати індивідуальну програму тренувань, яка буде враховувати всі особливості конкретної людини. Вона включає в себе наступні пункти:

Кардіотренування. Вони спрямовані на спалювання калорій, спожитих під час прийому їжі. При цьому потрібно створити дефіцит калорій, щоб спалювалося більше, ніж споживається. Тоді позитивний результат гарантований.

Силові вправи - потрібні для приведення в тонус м'язів. Вони слідують за кардіотренуванями або чергуються з ними. При цьому марно починати схуднення з занять на тренажерах, так як пружні м'язи все одно будуть покриті шаром жирової тканини. Силові вправи поділяються за категоріями - руки, ноги, корпус. Це потрібно для того, щоб не перевантажувати організм всім і відразу.

При регулярних заняттях спортом (не менше двох разів на тиждень) результат буде помітний вже через 1-2 місяці.

Домашня фізкультура 

Як позбутися від живота? Схуднення для чоловіків - така нагальна проблема, як і для дам. Але якщо жінки примудряються займатися вдома, то представники сильної статі змусити себе замість пасивного відпочинку на дивані покачати прес або віджатися пару десятків разів від підлоги часто не в силах. А між тим домогтися зменшення обсягів живота і стегон реально і в домашніх умовах, якщо немає можливості відвідувати тренажерний зал. Так, результат буде помітний не так швидко, однак якщо придбати мінімальний спортивний інвентар, можна його прискорити. Комплекс домашніх вправ для живота для чоловіків складається з наступних занять:

Біг. Він є відмінною навантаженням на м'язи, яка провокує швидке спалювання калорій. Вправа виконується щодня, по 30-40 хвилин. 

Нахили вниз і в сторони дозволяють розтягнути м'язи, надавши їм еластичності.

При скручуванні в положенні лежачи задіюються м'язи живота, що сприяє схудненню.

Махи руками з обважнювачем зміцнюють м'язи рук.

Крім того, рекомендовані присідання з вагою, махи ногами, віджимання, підтягування та інші різноманітні вправи, які можна виконувати в домашніх умовах.

Здоровий спосіб життя

Чому зростає живіт у чоловіків? Часто це відбувається через неправильний спосіб життя. Для того щоб організм нормально функціонував, потрібно не тільки відмовитись від шкідливої їжі, але і мінімізувати шкідливі звички, таких як паління і вживання алкогольних напоїв. Крім того, важливо дотримуватися режиму і приділяти достатньо часу відпочинку. Сон повинен становити не менше 8 годин на добу. При цьому спати людина має виключно вночі, так як тільки в темний час доби організм здатний повноцінно відпочити. Денний сон лише маскує втома, яка згодом повертається в подвійному обсязі.

Багато хто впевнений, що їжа в громадських місцях не шкідлива, особливо якщо перевага надається салатам. Однак це далеко не так. Тут ховається кілька підводних каменів: 

маленька порція на великій тарілці справляє гнітюче враження, здається, що цим насититися неможливо, тому мозок підсвідомо хоче добавки і посилає певні сигнали;

навіть у простих салатах криється небезпека - заправка, якою приправляють овочі і м'ясо, може бути дуже калорійною;

при методі схуднення з підрахунком калорій складно дізнатися справжній відсоток жирності, так як не завжди відомо, які компоненти містять страви.

Краще готувати самостійно - це допоможе не тільки зберегти фігуру, але і вміст гаманця.

Висновок 

Чому зростає живіт у чоловіків? Кожен випадок слід розглядати в індивідуальному порядку, так як причини ожиріння у всіх різні. Крім того, перед початком активних дій по схудненню слід відвідати поліклініку для ретельного обстеження, оскільки причина може бути не гастрономічна, а медична.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити