image
 |  5 20 Березня 2021 | 18:09

Чому жінки живуть довше за чоловіків

За останні десятиліття тривалість життя зросла. Відомо, що в середньому жінки живуть довше за чоловіків, однак вони більше хворіють, у них частіше розвивається інвалідність.

Як пише 24 канал з посиланням на CMAJ, зміщення показника чоловічої смертності до жіночої збільшувалася, починаючи з середини 19 століття. Науковці вважають, що біологічні відмінності між статями роблять жінок більш стійкими до несприятливих факторів.

Відомо, що в деяких країнах (наприклад, в Канаді) різниця між ризиком смерті чоловіків і жінок стала трохи зменшуватися в останні десятиліття. Передбачається, що це стало наслідком поліпшення здоров'я чоловіків, їхнього способу життя та умов праці. З іншого боку, жінки стали частіше помирати від хвороб які раніше вважалися переважно чоловічими, наприклад, від раку легенів.

У новому дослідженні науковці зібрали дані з 28 країн. У дослідженнях, які вони проаналізували, взяли участь близько 179 тисяч осіб, 55% з них були жінками.

Ризик смерті у чоловіків старше 50 років виявився в середньому на 60% вищий, ніж у жінок з тієї ж вікової групи. У різних країнах цей показник істотно відрізнявся. Наприклад, в Мексиці ризик смерті у чоловіків був вище на 7%, а в Японії – на 144%.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Прострелили голову та прикопали: винних у вбивстві ковельчанина досі не покарали (ВІДЕО)

Науковці встановили, що найбільший внесок у відмінності в ризику смерті між чоловіками й жінками вносить куріння. Згідно з їхніми розрахунками, куріння і серцево-судинні хвороби відповідальні за 22% цієї відмінності. Дослідники вважають, що це наочно демонструє приклад країн з найбільшим розривом – Японії, Естонії, Польщі.

Автори затверджуються, що при вивченні зв'язку статі з ризиком смерті потрібно враховувати не тільки біологічні фактори. Соціальні та інші немедичні фактори можуть мати вплив.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити