image
 |  5 19 Листопада 2017 | 09:33

Ціни на бензин і дизпаливо зростають: чи передбачається зниження?

Зростання цін на бензин і дизельне паливо, що почалося в Україні у вересні, триває на тлі подорожчання нафти на світових ринках. Цінники на стелах українських АЗС продовжують оновлювати рекорди: тільки за останні вихідні всі види палива подорожчали на 10-60 коп/літр.

Передумов для зниження ціни на паливо експерти поки не бачать: згідно з їхніми прогнозами, до кінця листопада літр бензину може зрости в ціні ще на одну гривню, а дизпалива — приблизно на 50 копійок, пише 112.ua.

Упродовж минулих вихідних бензин і дизпальне на українських АЗС додали в ціні 10-60 коп/літр. Ціни підвищили всі найбільші роздрібні мережі: AMIC, SOCAR, “Автотранс”, “Паралель”, KLO, “Укргазвидобування”, “Народна”, “Катрал”, “Татнафта”, “Кворум”, Mango. Про це повідомляє enkorr з посиланням на дані “Консалтингової групи А-95”. Середня вартість бензину марок А-92 і А-95 зросла на 13 коп/л — до 26,76 грн/л і до 27,49 грн/л відповідно. Ціна бензину А-95+ зросла на 17 коп/л — до 28,58 грн/л. Вартість дизпалива станом на 13 листопада склала 25,28 грн/л (+8 коп/л). У мережі ОККО тільки за вихідні підвищили ціни на 50 коп/л і зараз пропонують бензин А-92 по 28,49 грн/л, А-95 — по 29,49 грн/л, А-95+ — по 30,49 грн/л, ДП — по 26,99 грн/л.

Нагадаємо, зростання цін на бензин і дизпаливо розпочалося 8 вересня, і до кінця місяця ціни за літр бензину А-95 на деяких заправках досягли 27,99 грн, що, за словами експертів, стало рекордним значенням. Всього з 7 вересня по 13 листопада середня вартість бензину марки А-92 зросла на 2,97 грн/л, А-95 — на 2,90 грн/л, А-95+ — на 2,87 грн/л, а ДП додало 3,37 грн/л. Як відомо, у зв’язку з ситуацією Антимонопольний комітет проводить дослідження ринку світлих нафтопродуктів на предмет наявності в діях учасників ринку антиконкурентних узгоджених дій.

Експерти відзначають, що єдина причина зростання цін палива в роздробі — підвищення оптової торгівлі, що відбувається через зростання цін на нафту у світі.

- Котирування початку листопада виявилися дуже високими, наприклад, щодо бензину вони досягли 627 дол./т, що на 70 дол., або на понад 10% вище жовтневих рівнів (у середньому 557 дол./т). Щодо ДП листопадові котирування вище жовтневих на 25 дол./т (534 дол./т). В еквіваленті зазначене зростання становить понад 1,5 грн на літрі бензину і 70 коп. на літрі ДП. Саме тому ціни на бензин першими відреагували на підйом світових котирувань, — розповів директор “Консалтингової групи А-95” Сергій Куюн.

На кордоні України розрахункові індикативні ціни на бензин А-95, за даними системи PsycheaFuel, тільки за останній місяць зросли на 3,3%, а на дизпаливо – 2,3%.

- Це створює передумови для зростання роздробу, – повідомив директор НТЦ “Психея” Сергій Сапегін.

За словами Сапегіна, ціни на нафту на світовому ринку потягнули за собою європейські котирування, до яких прив’язаний весь експорт нафтопродуктів з Білорусі та РФ. Як відомо, український ринок автомобільного палива залежить від імпорту, особливо з Білорусі, тому чутливий до будь-яких коливань. У нашій країні працюють тільки два НПЗ: Кременчуцький (“Укртатнафта”) і державний Шебелинський ГПЗ (входить до структури “Нафтогаз України”).

Основні фактори, які впливають на зростання цін сирої нафти на світовому ринку: зниження видобутку в країнах ОПЕК і Росії. Зазначимо, що інвестори очікують продовження угоди про скорочення нафтовидобутку низкою держав (ОПЕК+) на зустрічі міністрів нафти й енергетики 24 держав-учасників у Відні 30 листопада. Впливає на ціну і загострення військово-політичної ситуації на Близькому Сході. Трейдери стурбовані перспективою збоїв поставок сировини з Саудівської Аравії унаслідок підриву нафтопроводу на ділянці в Бахрейні. Вибух на нафтопроводі стався минулої п’ятниці, 10 листопада. Влада Бахрейну вважає, що він стався внаслідок “екстремістських дій”. Міністр закордонних справ Бахрейну Халед аль-Халіфа звинуватив у підриві нафтопроводу Іран. В іранському МЗС звинувачення відкинули.

Станом на 13 листопада вартість нафти Brent з умовою постачання в січні (ф’ючерсні контракти) склала 63,55 дол. за барель. Нафти WTI (з поставкою в грудні) — 56,77 дол. за барель, що значно вище показника кінця вересня, коли було подолано позначку 52 дол. за барель – найвищий показник ціни за останні два роки.

Підвищення котирувань дуже значне, щоб минути непомітно для повністю залежного від імпорту українського ринку, підкреслює Куюн.

Додає нервозності нестабільність валютного курсу. Він скаче буквально кожен день, зокрема і в різних напрямках, і для імпортерів це поганий сигнал, — говорить експерт.

Курс гривні до долара та євро не вселяє впевненості, і кожні 10 копійок втрат у курсі — це плюс 8 копійок у ціні за літр палива.

Затримка чергового траншу фіндопомоги Україні не вселяє оптимізму щодо зміцнення національної валюти, – погоджується Сергій Сапегін.

У нинішній ситуації зниження цін на бензин і дизпаливо поки не передбачається, кажуть експерти. Згідно з очікуваннями, до кінця листопада вони можуть вирости ще на 1 гривню за літр бензину в роздробі і на 50 коп. за літр дизпалива.

- Не думаю, що АЗС протранслює весь потенціал зростання в 1,5 грн/л, але до кінця листопада, швидше за все, на 1 грн/л бензин додасть. Щодо дизельного палива підвищення не повинно перевищити 50 коп/л. Є надія, що ціни можуть змінити напрямок, але в будь-якому випадку наш ринок вже підхопив тренд на підвищення, і тепер знадобиться час, щоб розвернутися, — сказав 112.ua Куюн.

Він також вважає, що до кінця місяця бензин не подешевшає. Він також прогнозує зростання на не менш 1 грн за літр бензину в роздробі до кінця листопада. Потім зростання може припинитися через сезонний фактор, висловив надію експерт:

 

 

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити