image
 |  4 28 Серпня 2021 | 12:57

Де Ви, містере Маккейн?

25 серпня минули треті роковини по смерті Джона Сіднея Маккейна. Великого друга України, масштабного американського політика, чия життєва позиція в багатьох випадках була визначальною для революційних перетворень і в нашій країні. Власне, задум цієї статті торкається більше не особистості Маккейна, а тієї системи цінностей, яку він сповідував.

Не скривлю душею, коли скажу, що для багатьох американців та українців ім’я Маккейна асоціюється з такими моральними постулатами, як честь, відданість присязі і даному слову. Скоріш за все, це один із небагатьох політичних діячів минулого і нинішнього століть, що заслуговують на щиру повагу з боку своїх співвітчизників та друзів із усього світу.

Чого лише варта принципова позиція молодого американського льотчика, сина військового адмірала, що травмованим попав у полон до в’єтнамців над Ханоєм, коли йому запропонували передчасне звільнення? Відповідь Маккейна була однозначною: або з червоного полону виходять усі американські військовополонені, або ж не вийде ніхто. 5 років, проведених у комуністичному полоні, безумовно, загартували характер і волю цієї людини.

Чого лише варта позиція Маккейна, котрий абсолютно чітко розставляє акценти в російсько-українській війні? Біле є білим. Чорне є чорним. Росія і Путін є агресором та загарбником. Росія своїми діями в Україні та Грузії порушила усталений Гельсінськими домовленостями світовий та післявоєнний європейський устрій. Тому Росія – агресор, Україна і Грузія – жертви цієї агресії, а не «країни з внутрішнім громадянським конфліктом».

Власне, якою ж була мета Революції Гідності? Жити правдиво, називати речі своїми, а не гібридними іменами, ввести в щоденний життєвий вжиток набір базових цінностей та моральних принципів, основними з яких є законність, повага до особистості, її свобода, вільний конкурентний ринок, демократія. Адже саме на цих «китах» і базується європейська та американська державність.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Позорище, дно, запроданець, - реакція лучан на звання Заслуженого артиста Монатика (ФОТО)

Чи досягли Ми, маю на увазі Українську державу і громадянське суспільство, вагомих успіхів у цій царині?

І так, і ні. З 2014 року рух у напрямку побудови національної державності з усталеними демократичними цінностями став незворотним. Мені та багатьом моїм співвітчизникам хотілося, аби цей процес завершився чимскоріше. Але...

Перепонами на нелегкому шляху до повноцінного людського життя, а не животіння, стоять не лише місцеве доморощене малоросійство і хохляцтво з їх неодмінними рисами – угодовством, пристосуванством, крутійством, нехлюйством, злодійкуватістю, брехливістю і фарисейством. Серйозну допомогу внутрішні деморалізатори отримують ззовні і від безсумнівних ворогів, і від, нібито, «європейських друзів».

З Московією – все більш-менш зрозуміло і стабільно – традиційно «пьют і варуют». Відповідно, й експортують та нав’язують атмосферу захланності і рабства, куди тільки можуть, використовуючи нашу внутрішню зневіру, розсвареність і озлобленість одне на одного.

Західні ж «друзі» маскують своє непереборне бажання «підстерв’ятитись» за рахунок України категоріями «реальної політики», «толерантності», «прагматизму» і «встановлення миру». Зайве говорити, що якщо не протистояти черговим спробам розмити кордони між чорним і білим, то це призведе до чергової «сірятини», чергової «мюнхенської змови» і сумновідомого розвитку ситуації – наслідку таких змов. Та, схоже, новітніх «чемберленів» і «даладье» такий розвиток подій лякає мало, адже мислять ці політики не столітніми категоріями державних діячів, а інтересами тимчасових лідерів політичних груп у часовому проміжку «сьогодні-на-сьогодні».

Звісно, що за такою поведінкою проглядається не лише комсомольське минуле умовної мешканки ГДР юної Ангели Меркель із відповідними прив’язками і біографічним «гріхами». Туманно бовваніє тут і інтерес ситого німецького бюргера та французького буржуа, які за дешевший газ у своїх оселях готові не помічати не тільки трагедії України і Грузії, вбивства пасажирів голландського літака МН-17 у 2014 році та багатьох далеких від Кьольна і Ліона речей. Частина виборців країн ЄС вперто не помічає і майбутнього жаху війни, яка неодмінно прийде у сите життя Євросоюзу, якщо не вказати новітнім «чемберленам» їх справжнє місце...

Але мене менше обходять німецькі бюргери і їх політичні кумири. Більше тривожусь нашими співгромадянами, які під жупелами «адіннарод», «простапєрєстатьстрєлять» чи «толерантність» і «мир» підтакують суфлерам з Заходу чи Сходу і роблять одну і ту ж «каїнову роботу», крадучи майбутнє нашої країни.

Мабуть, апофеозом цієї політики політичних «гешефтів» була «тверда і послідовна» позиція іншого керівника наймогутнішої країни світу, що претендує на безсумнівне право повчати молоді демократії: якщо сьогодні «Путін – вбивця», а за декілька днів «вбивця» на виступі перед молодими американськими вояками трансформується в «мого кращого друга», то така політична позиція, а також її виразники, – викликають нерозуміння і несприйняття і в мене, і в багатьох інших людей.

І тут, якщо не вистачає «Маккейнів» на Заході, то мусимо перейняти «Маккейнівський» стиль самі – і назвати біле – білим, а чорне – чорним. У наших реаліях це має такий вигляд:

– найнадійніша опора, на яку ми можемо опертися найбільше, – це ми самі: наші Збройні Сили, наша українська спільнота, ті наші духовні та політичні авторитети, які здатні повідомляти нам не тільки приємну, але й гірку правду, не боячись нашого тимчасового осуду чи несприйняття;

– ніхто в цьому світі не буде керуватися нашими інтересами, захищати і здобувати їх – мусимо перш за все ми самі;

– допомагаймо собі самі – і лише за такої умови нам допоможе кожен.

І хоча для багатьох така правда є страшною, та все ж саме в цьому й полягає і реальна політика, і справжній прагматизм, і єдино можлива дорога до встановлення миру – через перемогу. І саме в цьому, як це не дивно для багатьох, полягає справжня толерантність до свого народу...

Сергій СІВАК,

депутат Луцької районної ради від ВО "Свобода"

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити