image
 |  0 13 Березня 2018 | 10:16

День прикордонника України пропонують відзначати 30 квітня

У Державній прикордонній службі України пропонують встановити новий День прикордонника. Про це 13 беpезня 2018 року повідомив агентству «Інтерфакс-Україна» помічник голови відомства Олег Слободян.
Питання нової дати обговорюється і в історичному, і в політичному контексті. Є кілька варіантів. Один із них - 30 квітня як день, коли 100 років тому українські війська після кровопролитних боїв встановили державні символи на кордоні з Російською Федерацією, - сказав він агентству у вівторок.
О.Слободян додав:
Гадаю, погоджене рішення буде найближчим часом.
День прикордонника в Україні відзначають 28 травня. Цього року, повідомляє сайт ДПСУ, Держприкордонслужба України відзначає 100-річчя створення Корпусу прикордонної охорони УНР (ККО). На противагу існуючому святу – Дню прикордонника, встановленому за радянською інерцією, ця подія має виключно національний та український контекст. І найголовніше – переможні бої, у яких брали участь підрозділи ККО у квітні 1918 року, дають право сучасним прикордонникам робити це з гордо піднятою головою… Одним з визначних пунктів формування уявлень про встановлення кордонів УНР та демаркацію кордону з Росією стали операції українських військ у квітні 1918 року під час Першої українсько-більшовицької війни. Під час визвольного походу українських армій за визволення Донбасу та Криму особливу роль відіграли війська Запорозького корпусу. Корпус при підтримці союзницьких німецьких та австро-угорських військ, що у березні 1918 року вступили в Україну на реалізацію умов Берестейського мирного договору, в короткі терміни звільнив Донбас, вийшов на державні кордони України та захопив Крим. 10 квітня 1918 року генералові Олександру Натієву належало виділити з Запорозького корпусу окрему групу, забезпечену всіма видами зброї на правах дивізії під командуванням полковника Петра Болбочана. Перед ним поставлене окреме стратегічне завдання: випереджаючи німецькі війська на лінії Харків-Лозова-Олександрівськ-Перекоп-Севастополь, звільнити Кримський півострів від більшовиків та захопити Севастополь. Ще одна група Запорізького корпусу під командуванням особисто генерала Натієва мала вирушити у напрямку Лозова-Слов'янськ для звільнення від більшовицьких частин Донецького басейну і виходу на державний кордон України. Організацію та відрядження цього формування запорожців проводив сам генерал Натієв та командир 3-го Гайдамацького полку полковник Володимир Сікевич. З 2 квітня 1918 року В. Сікевич очолив Слов'янську групу Окремої Запорізької дивізії Армії УНР у складі трьох піхотних, гарматного та інженерного полків, яка мала завдання звільнити Донбас. 15 квітня війська під його командуванням зайняли Барвінкове, згодом здобули Слов'янськ, Бахмут, Микитівку, ст. Колпаків. 26-30 квітня частини групи вийшли на кордон з Росією. Зі спогадів В. Сікевича:
Я відчув справжню радість, коли 26 квітня 1918 року на залізничній станції «Kолпакове», на кордоні земель українських і війська донського, я виставив сторожу від Богданівського полку, дві гармати батареї Одинця й під їх салют розвинув наш прапор і встромив його на кордоні. Тут фактично, так би мовити, намацально, я відчув як відділяються землі України від чужих земель.
30 квітня 1918 року запорожці групи полковника Володимира Сікевича вийшли до кордону з Доном. Після зайняття Гайдамацьким полком станції «Колпакове» війська припинили переслідування більшовиків. Полковник В. Сікевич згадував:
Козаки принесли два високі стовпи, вималювали їх на жовто-блакитну фарбу, яку знайшли на станції, на кожному з двох стовпів намалювали тризуби, а під ними написали «У.Н.Р.», а до стовпів прибили патики з нашим рідним державним прапором! Священник відслужив молебен, окропив святою водою прапори. Коли козаки догори підняли й закопали стовпи в землю, музика заграла наш гімн, гармати дали салют, а козаки крикнули могуче «Слава!».
Згодом полковник В. Сікевич брав участь в організації оборони східних кордонів Української держави. Таким чином, 100 років тому, у квітні, українські війська встановили свої символи на кордоні держави. Це була справжня перемога Держави Україна та її війська…

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити