image
 |  9 24 Липня 2020 | 09:36

День святої Ольги: традиції, прикмети і заборони 24 липня

У п'ятницю, 24 липня, відзначається День святої Ольги. Цього дня православна церква вшановує пам'ять святої рівноапостольної княгині київської, бабусі хрестителя Київської Русі князя Володимира, яка першою з правителів країни прийняла християнство.

«OBOZREVATEL» пропонує докладніше дізнатися про свято, його історію, традиції, прикмети і заборони, а також про те, як варто молитися святий Ользі.

Історія свята: ким була княгиня Ольга

Княгиня київська Ольга була бабусею хрестителя Київської Русі князя Володимира і дружиною князя Ігоря, загибель якого від рук древлян описана в знаменитій «Повісті о полку Ігоревім».

Після загибелі чоловіка Ольга правила Київською Руссю як регент при малолітньому синові Святославові з 945 по 960 рік. У 954 році княгиня з паломництвом і дипломатичною місією відвідала Царгород, де прийняла християнство. При хрещенні Ользі було дано ім'я Олена, на честь святої цариці, яка набула Хрест Господній.

Повернувшись з Візантії, княгиня Ольга почала ревно нести християнську віру язичникам, при ній з'явилися перші християнські храми.

«Була вона предвісницею християнській землі, як денниця перед сонцем, як зоря перед світанком. Адже вона сяяла, як місяць у ночі; так і вона світилася серед язичників, як перли в бруді», – відмічено в давньоруських літописах.

У чому допомагає свята Ольга

День святої рівноапостольної княгині Ольги відзначається 24 липня – в дату її смерті (княгиня померла в 969 році).

Вважається, що свята Ольга є покровителькою вдів і новонавернених християн, їй моляться про заміжжя і сімейне щастя, а ікона святої оберігає сім'ю і дітей від бід і зла, допомагає зміцнити віру, вирішити складні, конфліктні і небезпечні ситуації, знайти мудрість і чинити справедливо.

Традиції свята

У народному календарі день 24 липня уславився як Ольгин день, або Ольга Страдниця: свято зазвичай доводиться на самий розпал робіт у полі. У цей час у поля і луки виходили всім селом. Хтось займався жнивами, хтось заготівлею сіна, а дітей відправляли в ліс по гриби і по ягоди.

Наші предки молилися святій Ользі про гарну погоду і про милосердя до женців. «Ольга – на полі підмога», – казали люди. Свято на честь княгині Ольги було ще відоме як «Стожари» – так називали зоряне скупчення в сузір'ї Тельця.

Прикмети на 24 липня

На сосні багато шишок – добре вродить ячмінь.

Корови мало п'ють води, вдень сплять – до дощу.

Яскраве сяйво Стожар у безхмарному небі – до вдалих жнив і багатого врожаю. Мисливцям ця ж прикмета обіцяла шанс здобути ведмедя.

Жовта акація сильно пахне, а біля неї в'ються дрібні комахи – до дощу.

Різкий грім – до тихого дощу, гучний – до зливи.

Що не можна робити в День Ольги

проводити свято в ледачій бездіяльності;

сваритися, злитися, лаятися, ображатися, лихословити: вважається, що після такої серйозної розмови ще довго не вийде помиритися;

прати: якщо є гостра необхідність у пранні, не робіть цього руками;

брати гроші в борг , інакше ваше фінансове становище тільки погіршиться;

планувати весілля: наші предки були впевнені в тому, що такий шлюб буде недовгим і нещасливим.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 24 липня. Цей день в історії: народились українські видавці, письменники Брати Капранови

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити