image
 |  391 22 Березня 2024 | 18:51

Депутати Ковельської райради проти закриття шкіл, де навчається менше 45 учнів

Фракція ВО "Свобода" у Ковельській районній раді категорично проти рішення уряду щодо припинення фінансування з 1 вересня 2025 року шкіл із кількістю учнів менш ніж 45 осіб.

Сьогодні, 22 березня, відповідне звернення на засіданні сесії зачитав очільник фракції ВО «Свобода» у райраді Микола Сушик, - пише ВолиньUA.

Також депутат Іван Омельчук (ВО «Свобода») попросив присутніх голів ОТГ не ігнорувати цієї проблеми та звертатися до центральних органів влади, аби унеможливити прийняття цих змін до постанови про фінансування шкіл, де навчається менше 45 учнів.

Звернення підтримали більшість депутатів.

Текст заяви подаємо без змін.

В нелегкі часи для нашої держави ми спостерігаємо як центральна влада досить легко вдається до порушення прав і свобод своїх громадян. Триває планомірне знищення соціальної інфраструктури українського села шляхом ліквідації осередків культурного та освітнього життя.

З 1 вересня 2025 року уряд вирішив не фінансувати коштом освітньої субвенції зарплату вчителів у школах із кількістю учнів менш ніж 45 осіб, а з 1 вересня 2026 року – менш ніж 60 осіб, цим самим стимулюючи закриття таких закладів.

Відповідні зміни до Порядку та умов надання освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам, а також і формули розподілу освітньої субвенції, були затверджені урядом 5 березня цього року.(Постанова від 05.03.2024р. №245).

Здебільшого це стосується шкіл у селах. Варто зазначити, що таке рішення для учнів із сіл в Україні вже ухвалювали. Зокрема, з 1 вересня 2016 року з освітньої субвенції не фінансують школи, у яких навчаються менш як 25 учнів.

У поясненні, опублікованому на офіційному сайті Міністерства освіти і науки, зазначено, що платити зарплати педагогам, які працюють у школах з кількістю учнів менше ніж 45 осіб, з державного бюджету не будуть. Натомість, такі вчителі зможуть працювати в опорних школах із забезпеченням підвезення. Або ж, продовжувати викладати у малокомплектному закладі освіти, проте лише якщо місцеві органи виділятимуть гроші на їхнє фінансування з власного бюджету.

З цього приводу виникає ряд питань. Зокрема: 1. Чи гарантує МОН працевлаштування у опорних школах всіх педагогів із шкіл які закриють? 2. Чи забезпечать урядовці з держбюджету 100% фінансування підвезення учнів із закритих шкіл?

Чи як і завжди це має бути проблемою місцевих громад. Це виглядає як шантаж щодо місцевої влади. Якщо закриваєте школу і переводите дітей в іншу то ми даємо субвенцію на учня, а якщо ні то фінансуйте за власний рахунок.

А щодо дітей то це дискримінація за місцем проживання, всупереч чинному законодавству. Відповідно до ст. 53 Конституції України держава забезпечує доступність освіти. А Закон України «Про повну загальну середню освіту» містить норми, що «право на здобуття повної загальної середньої освіти гарантується незалежно від…місця проживання,…» (ст.7) «Кожна дитина має право на здобуття початкової та базової середньої освіти у найбільш доступному та наближеному до місця її проживання закладі освіти...» (ст.).

До речі в нашій області відповідно до цієї Постанови з 1 вересня наступного року не фінансуватиметься понад 20 шкіл, а з 2026 року ще понад 30 закладів не отримають освітньої субвенції. Це означає, що близько 60 шкіл у волинських селах опиняться на межі існування. Якщо така тенденція збережеться і далі, то через років 5, у нас, в кращому випадку, залишиться одна школа на 10-15 сіл.

Під час Першої світової війни, січові стрільці на Волині під керівництвом Дмитра Вітовського, намагались організувати та відкрити як найбільше шкіл саме в сільській місцевості, адже українська школа окрім знань зі шкільних предметів повинна в першу чергу виховувати національно свідомого громадянина України.

Сьогодні тисячі наших захисників із невеликих сіл боронять нашу незалежність на фронті в той час як освіту для їхніх дітей власний уряд відмовляється фінансувати. В багатьох населених пунктах сьогодні школи є осередками волонтерської діяльності, а в невеликих селах часто - єдиними. Тим більше, що під час війни організувати за потреби дистанційне навчання у менших школах значно простіше і ефективніше.

І ще. Питання закриття, реорганізації шкіл повинно проходити через громадські слухання і в мирний час.

Тому наша фракція виступає категорично проти припинення фінансування урядом з 1 вересня 2025 року шкіл із кількістю учнів менш ніж 45 осіб, а з 1 вересня 2026 року – менш ніж 60 осіб.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Депутати Волиньради зберуться на чергову сесію

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити