image
 |  7 17 Квітня 2020 | 15:30

Депутати Волиньради вимагають від уряду налагодити виробництво вітчизняної медичної апаратури

З ініціативи депутата Волинської обласної ради Сергія Сівака (фракція ВО «Свобода») депутати обласної ради ініціювали прийняття звернення до Прем'єр-міністра Дениса Шмигаля щодо налагодження виробництва вітчизняної дихальної та іншої медичної апаратури.

Як інформує власкор «ВолиньUA», про це йшлося під час засідання постійної комісії обласної ради з питань соціального захисту населення, охорони здоров`я, материнства та дитинства 17 квітня.

При розгляді питання "Різне" члени комісії схвалили пропозицію заступника голови комісії, депутата Сергія Сівака про необхідність прийняття звернення депутатів Волинської обласної ради до Прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля щодо налагодження виробництва вітчизняної дихальної та іншої медичної апаратури. 

У документі зокрема йдеться:

"Пандемія коронавірусної інфекції несподівано виявилася для людства доволі серйозним випробуванням. Усталені системи охорони здоров’я багатьох західних країн виявилися неготовими до одномоментно масового поступлення важких пацієнтів, потребуючих інтенсивної, в тому числі, вентиляторної допомоги. Раптово з’ясувалось, що кількість апаратів для проведення ШВЛ є вкрай обмеженою а ліквідувати дефіцит в умовах шаленого попиту є неможливим. Державні та комунальні підприємства, численні благодійні організації, що зіткнулись із проблемою закупівлі дихальної апаратури, в умовах загальної паніки та надмірного попиту, були змушені переплачувати набагато вищу вартість від номінально ринкової. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українські аптеки заполонили експрестести на COVID-19: чому це – гроші на вітер?

Між тим, в Україні, ще з 2002 року на Київському державному підприємстві «Буревісник», що відносилось до державного концерну «Укроборонпром», існувало власне виробництво достатньо якісної наркозно- дихальної апаратури. Загалом було випущено 3110 «Бризів», «Бризів -Т», «Фаз-8», «Маляток». Як лікарі анестезіологи, котрі в своїй щоденній практиці користуються «Бризами», стверджуємо, що згадана апаратура повноцінно функціонує в операційних та реанімаційних відділеннях протягом 10-15 років і є надзвичайно надійною. Іншою перевагою є ціна в 270 тис. грн, тоді як імпортні аналоги стартують від 40-50 тисяч євро.

За нормативними розрахунками визначеними ВООЗ, країна, що має понад 30 млн. населення, зобов’язана мати власне виробництво вакцин, сивороток, різноманітної медичної, і як показують останні актуальні події, наркозно-дихальної апаратури. Рахуємо, що грубою помилкою влади в минулому , було залишити вітчизняне підприємство без державного замовлення і цим фактично його занедбати. Зрозуміло, що при стабільному фінансуванні, наявності оборотних коштів, у підприємства б з’явились можливості розширення різновидів кінцевої продукції, розробки сучасних інтелектуальних дихальних апаратів.

За останній тиждень в ЗМІ, з’явились повідомлення про можливість відновлення діяльності стратегічного вітчизняного підприємства.

Вважаємо, що було б цілком логічно зупинити процедуру банкрутства державного підприємства, погасивши наявну кредиторську заборгованість та в самий найближчий час налагодити виробництво вітчизняної дихальної та іншої медичної апаратури", - йдеться у проєкті звернення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відомо, скільки волинських медпрацівників хворіє на COVID-19

Депутати рекомендували голові постійної комісії з питань соціального захисту населення, охорони здоров`я, материнства та дитинства Людмилі Тимощук від імені профільної комісії внести до апарату обласної ради доопрацьованй проєкт рішення «Про звернення депутатів Волинської обласної ради до Прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля щодо налагодження виробництва вітчизняної дихальної та іншої медичної апаратури», для його подальшого прийняття на найближчій сесії обласної ради.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити