image
 |  7 13 Грудня 2022 | 15:34

Депутатська комісія у Володимирі відхилила проект рішення, яким хотіли лишити назву вулиці в честь голови сільради радянських часів

У Володимирі депутатська комісія з питань освіти, науки, культури, туризму, молодіжної політики, спорту і міжнародного співробітництва, відхилила проект рішення, яким пропонувалося лишити назву вулиці в честь голови сільради радянських часів.

Нагадаємо, що робоча група, яка протягом кількох місяців опрацьовувала перелік вулиць громади, що підлягають перейменуванню, запропонувала для вулиці Стемковського, яка була названа на честь колишнього голови сільради радянських часів, нові назви – Покровська або Симона Петлюри. Під час онлайн голосування більшість учасників опитування обрали назву Симона Петлюри, проте згодом, зважаючи на конфлікт, що виник навколо цього питання, перейменування вулиці Стемковського винесли на окреме громадське обговорення.

На це обговорення прийшов Володимир Стемковський - онук колишнього голови сільради, який у Володимирі обіймає посаду директора історичного музею. Він висловив свою незгоду з перейменуванням вулиці названої в честь його діда. Підтримали його і ще понад двадцять осіб, які прийшли на обговорення, аби виступити проти перейменування.

Втім, профільна депутатська комісія поставила за мету очистити топоніміку громади від радянських імен, героїв та наративів.

Голова комісії Костянтин Зінкевич опублікував у фейсбуці допис з цього приводу.

Подаємо його без змін.

Трошки про наше місцеве. Але воно цілком проектується на інші населені пункти в Україні.

З тих пір, як м. Володимир приєднали до с. Заріччя, то багато дивних і фундаментальних речей, які почали відбуватись у стінах Володимирської міської ради, м‘яко кажучи, вражало.

Ось одна із них.

Сьогодні на постійній депутатській комісії з питань освіти, культури, туризму, міжнародного співробітництва розглядали питання перейменування у с. Заріччя вулиці Стемковського (при радянській владі був такий голова сільради).

Півроку відбувались засідання робочої групи, де прийняли рішення перейменувати півсотні вулиць громади, в тому числі і цю. Провели громадські слухання відповідно до процедури.

Як не саботував голова робочої групи очищення громади від совка і радянщини, усі вулиці були перейменовані. Крім вулиці Стемковського, яку трохи пізніше включили у процедуру громадських слухань.

Але рішення робочої групи міської громади було однозначне- перейменувати. Тобто, геть від усіх назв, імен, на які спирався радянський тоталітарний режим у своїх діях по знищенню української нації і знищення особистості як такої.

На обговорення і опитування громади було подано два варіанти нової назви- Покровська і Петлюри. Більшість голосів набрала Симона Петлюри.

На громадські слухання по цій вулиці (воно відбувалось пізніше від слухань по усім іншим вулицям) прийшло 20 чоловік і підписали рекомендацію міській раді залишити стару назву.

Пам‘ятаєте, ми уже таке проходили? Коли Український інститут національної пам'яті перейменовував село Жовтневе на Сусваль на честь загиблого воїна ЗСУ Петра Сусваля. Як тоді усе село протестувало і хороводило, а «качав тєму» місцевий московський піп і увесь процес саботував Оваднівський сільський голова.

Отак і тут люди абсолютно відмовились побачити причинно-наслідковий зв‘язок між теперішньою війною з росією і отими маркерами, назвами вулиць, іншими топонімами, на які спиралась імперська влада, коли нищила у таборах, тюрмах, пускала по етапу простих українців і видатних особистостей нації.

Не побачили - і не треба. Значить, вам додому не привезли ще домовину із загиблим воїном. Совок з мозгів вигнати - це задача на покоління.

Так от, сьогодні на комісію був поданий Проект рішення, який буквально звучить так: «відмовити робочій групі міської ради у перейменуванні вулиці Стемковського у с. Заріччя». Автором є начальник відділу земельних ресурсів Володимрського виконкому.

От так. Чоловік, типу патріот, вишиванку часом одягає, пропонує раді не перейменовувати вулицю, тобто, консервувати «совок» для наступних поколінь.

У його підтримку виступив секретар міської ради, мешканець с. Заріччя. Ну, і ще дехто.

Бачте, про вибори вони думають…

Ну, я не буду переповідати, що я говорив і інші члени комісії. Аудіозапис завжди ведеться.

Але резюме мови до чиновників таке було: нахрена ви робите отой цирк, коли стаєте на коліна, коли везуть загиблого бійця? нащо ви обіймаєтеся з мамами і жінками полеглих воїнів? якщо сьогоднішня війна стала можливою виключно через оте тупе толерування усього, що несла московія і на що (кого) спирався тоталітарний режим?!! І ви при цьому на наступні покоління консервуєте «совок» і підтримуєте росію зсередини!

Ніхто із членів комісії не підтримав таке рішення.

Але тут начальник управління містобудування і архітектури (безпосередній начальник автора вкрай недолугого Проекту рішення) запропонував внести діаметрально протилежну зміну. А саме, перейменувати вул. Стемковського на вул. Симона Петлюри.

Комісія підтримала одноголосно.

Ще буде розгляд в інших депутатських комісіях. Майте на увазі.

Я писав тут коротко, беземоційно.

Дивні речі відбуваються у громаді після приєднання м. Володимира до с. Заріччя…

Я тут нічого не пишу про міського голову, який теж живе у с. Заріччя. На сесії скажу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Володимирі перейменували понад 40 вулиць

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити