image
 |  0 15 Січня 2021 | 15:45

Дерибан волинської землі вивчатиме робоча група з числа депутатів

Ймовірні махінації із волинською землею вивчатиме робоча група з числа депутатів обласної ради.

Про це інформують на сайті облради.

Про це стало відомо у ході розширеного засідання постійної комісії з питань сільського господарства, продовольства, земельних відносин. Участь у її роботі взяли голова обласної ради Григорій Недопад, заступник голови ОДА Олександр Троханенко, голови фракцій та профільних комісій обласної ради, а також представники громадськості. Нагадаємо, факти "дерибану" земель, що розташовані за межами населених пунктів Горохівщини озвучили депутати Тарас Щерблюк та Ігор Волошенюк на попередньому засіданні профільної комісії. Відповісти на запитання, які хвилюють обранців громади на нинішнє засідання комісії прибув начальника Головного управління Держгеокадастру у Волинській області Володимир Боярчук. 

Що непокоїть депутатів?

Тон розмови одразу задав заступник голови профільної комісії Тарас Щерблюк. "Упродовж багатьох років триває масова передача земель не зрозуміло кому і куди. Я сьогодні представляю інтереси горохівчан. До нас, як депутатів звертаються люди і мусимо реагувати на їх звернення, адже нам відповідати перед ними. Сьогодні на території Горохівської, Берестечківської, Городищенської та Мар’янівської ОТГ відбувається «дерибан» землі. Раніше теж відбувались такі процеси, але на землях, які не обробляються і знаходяться за межами населених пунктів. Однак, зараз діло дійшло до людських городів, на яких вони працюють десятками років", - наголосив він.

Депутат Ігор Волошенюк нагадав, що на позачерговій сесії ним була озвучена заява від депутатської фракції Аграрної партії України до правоохоронних органів щодо розслідування дій начальника ГУ Держгеокадастру в області Володимира Боярчука.

"Наразі ми просто закликаємо Володимира Боярчука припинити роздавати волинську землю людям з інших областей. За наших волинських хлопців, які воювали в АТО ніхто особливо не переживає, а переймаються немісцевими. У нас в області є пів тисячі учасників АТО, які написали заяви і досі не отримали землі , а ми маємо прецедент коли одна людина, яка не проживає на Волині діє за дорученням від 160 людей" , - обурюється депутат.

Депутат Артем Запотоцький, запевняє, що особисто знає кількох волинських бійців АТО, які неодноразово звертались до земельників, однак досі не отримали гарантованих державою наділів. Депутати Юлія Вусенко та Володимир Бондар переконані, що нівелювати звернення учасників АТО, керівництво ГУ Держгеокадастру в області просто не має морального права.

"Землю першочергово мають отримувати наші хлопці, які віддавали своє життя і здоров’я воюючи в АТО", - наголосив Володимир Бондар.

"За цей рік я підписав лише 5 наказів на надання дозволів на розробку проектів відведення для ведення особистого селянського господарства, зокрема - п’яти учасникам АТО. Де вони проживають і де зареєстровані мені не відомо", - запевняє начальник Держгеокадастру в області Володимир Боярчук.

"Ви говорите, що підписали лише 5 заяв у цьому році, але ви не кажете про те скільки заяв було вами підписано у попередньому році. При чому землю отримали не мешканці Волині. На такі дії ми не можемо закривати очі", - зауважила депутатка Юлія Вусенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Депутати Ковельської райради - проти підвищення тарифів на газ та електроенергію

Своєю чергою депутат Ігор Лех закликав колег не закривати очі на земельні махінації, які відбувались в області і у попередні роки при керуванні інших очільників земельного відомства.

"Заяву треба писати не лише на нового керівника, який лише кілька тижнів працює на цій посаді, а й на його попередників. Давайте приймемо спільне рішення, щоб правоохоронці розслідували діяльність у тому числі й колишніх керівників ГУ Держгеокадастру, а там, є що розслідувати», - наголосив він.

"Депутати попередніх каденцій неодноразово піднімали питання щодо діяльності ГУ Держгеокадастру. Ми з вам маємо чимало фактів порушень, а тому давайте будемо апелювати до правоохоронців, щоб вони розслідували усі ті десятки тисяч зловживань із землею, які були у Волинській області у попередні роки також. Лише тоді ми зможемо навести у цих питаннях порядок", - наголосив депутат Володимир Бондар.

"Є озвучені депутатами факти земельних махінацій, а тому від себе особисто та від усього депутатського корпусу звертаюсь до керівництва головного управління Держгеокадастру в області із проханням надалі діяти в межах чинного законодавства, щоб в майбутньому подібних заяв від волинян не надходило. Бажаю вам плідної роботи, але - на користь нашої волинської громади", - резюмував голова обласної ради Григорій Недопад.

Коли всі землі буде передано територіальним громадам?

 Члени постійної комісії з питань сільського господарства, продовольства, земельних відносин ініціюють розгляд питання про термінову передачу земель державної власності, які розташовані за межами населених пунктів територіальним громадам Волині. На їхню думку - це допоможе хоча б частково вирішити проблему. Між тим, начальник ГУ Держгеокадастру у Волинській області Володимир Боярчук запевняє депутатів, що не сидить склавши руки, та активно працює у цьому напрямку.

"Громадам новостворених ОТГ Волині уже передано 75 тисяч 700 га земель сільськогосподарського призначення. Ми виконали план передачі земель по площі за минулий рік на 102%. Горохівській міській ОТГ передано понад 4 тисячі га, Марянівській 1,137 тис. га і Берестечківській близько 2,792 тис. га. Загалом -це понад 10 тисяч га", - зазначає він.

Володимир Боярчук додає, що згідно із вимогами законодавства, що кожна територіальна громада має зареєструвати право комунальної власності за своїми землями, однак новостворені ОТГ області цього не поспішають робити. Нарікає пан Боярчук і на проблеми з інвентаризацією земель в області. Мовляв, його відомтсво на проведення цієї роботи не отримує коштів взагалі.

Яке вирішення проблеми пропонують депутати?

Депутат Ігор Лех переконаний, що припинити махінації із землею з боку ГУ Держгеокадастру в області цілком під силу керівництву виконавчої влади області.

 "Ви дуже добре розумієте, що там насправді відбувається. Зупиніть це і наведіть там порядок. Ви дуже швидко можете це зробити. Треба вже сказати - стоп, тому "безпрєдєлу", який відбувається у Держгеокадастрі, бо скоро ми не лише області, а й крани не будемо мати", - обурився депутат, звертаючись до заступника голови ОДА Олександра Троханенка.

Той, у свою чергу зауважив, що в очільника ОДА теж є ряд запитань до земельного відомства. Він наголошує, що попередній керівник ГУ Держгеокадастру області був звільнений із займаної посади саме за поданням голови ОДА.

"Я можу запевнити шановних депутатів , що ми можемо у цьому напрямку працювати разом і контролювати Держгеокадастр разом ", - сказав він.

Однак йому апелював депутат Ігор Волошенюк, мовляв перед новим роком депутати від фракції Аграрної партії надсилали звернення на ім'я голови ОДА Юрія Погуляйка, у якому виклали суть проблеми та просили вплинути на ситуацію, що склалась, однак ніякої відповіді та жодної реакції з боку керівництва виконавчої влади так і не було.

Підсумовуючи дискусію, депутатка Юлія Вусенко озвучила пропозицію створити робочу групу із числа представників усіх фракцій обласної ради, аби додатково вивчити це питання.

 "Ми можемо поїхати безпосередньо у райони та подивитись кому ці землі роздавали, яким чином, розглянути заяви учасників АТО, які проживають на Волині і отримують відмови та вивчити причини цих відмов", - каже вона.

Таку ідею схвально оцінили усі присутні на засіданні комісії депутати. Так, члени постійної комісії з питань сільського господарства, продовольства, земельних відносин рекомендували голові обласної ради Григорію Недопаду створити робочу групу з числа членів профільної комісії та представників усіх фракцій Волиньради.

"Ми також запрошуємо до участі громадськість. Я думаю, що до цієї робочої групи виявлять бажання долучитись представники Асоціації фермерів Волині та члени громадських організацій, до яких входять учасники АТО", - наголосив заступник голови комісії Тарас Щерблюк.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити