image
 |  139 26 Листопада 2023 | 21:05

Деякі "слуги" і депутати від колишнього ОПЗЖ просять не забороняти московську церкву

За даними джерел NV в Раді, Сергій Льовочкін, Максим Бужанський, Артем Дмитрук та ще 48 народних депутатів просять спікера ВР звернутись до Венеційської комісії через питання УПЦ МП.

Група з більш ніж півсотні народних депутатів просить спікера Верховної Ради Руслана Стефанчука запропонувати Венеційській комісії на експертизу законопроєкт щодо так званої «заборони УПЦ МП».

В листі на ім'я голови парламенту, який NV надали джерела серед депутатів ВР, йдеться про те, що законопроект 8371 «Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності в Україні релігійних організацій» спрямований «виключно на втручання у внутрішню діяльність релігійних організацій та порушення права людей на свободу віросповідань, яке є фундаментальним і гарантується державою».

На думку авторів звернення, «держава не має права вказувати віруючим громадянам України, в яку їм церкву ходити та лишати вірян можливості здійснювати свої релігійні потреби». Вони також пишуть, що документ порушує Конституцію та норми міжнародного права.

Саме тому автори просять спікера Стефанчука звернутись до Венеційської комісії, щоб та надала висновок про відповідність проекту закону 8371 конституційному та міжнародному праву.

Станом на ранок 25 листопада документ підписав вже 51 депутат. Серед них, зокрема, члени фракції партії Слуга народу Ольга Савченко, Максим Бужанський, Андрій Мотовиловець, Павло Халімон, Павло Фролов, Маргарита Шол, Олександр Федієнко, а також представники групи «Платформа за життя та мир» (екс-ОПЗЖ) Сергій Льовочкін, Сергій Ларін, Микола Скорик, Суто Мамоян, Юрій Павленко, та нардепи Артем Дмитрук, Євген Шевченко.

Такі дії, ймовірно, можна розцінити як намагання затягнути процес розгляду документу та відтермінувати голосування за законопроєкт у другому читання. Хоча джерела NV у парламенті кажуть, що його розгляд і так планувалось відкласти на невизначений термін.

У жовтні ВР проголосувала в першому читанні за урядовий законопроект 8371 щодо заборони діяльності в Україні релігійних організацій, повʼязаних з РПЦ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У «Слуг народу» вимагають відставки Головнокомандувача ЗСУ Залужного

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити