image
 |  4 29 Липня 2021 | 18:59

До 2030 року в Україні буде проживати менше 36 мільйонів осіб, – Лібанова

За попередніми прогнозами демографів населення України до 2030 року становитиме 36 млн осіб, однак, зараз стає зрозуміло, що ця цифра буде набагато меншою.

Про це в коментарі «УНН» розповіла Директор Інституту демографії та соціальних досліджень ім. Птухи НАН України Елла Лібанова.

«Україні потрібно зосередитися на тривалості життя населення. В Японії теж населення скорочується з 2011 року безперервно. Десять років скорочується, але до сих пір я не бачила там з цього приводу істерик. А подивіться на їх тривалість життя. Депопуляція в Україні буде йти, ми прогнозували цифру 36 млн на 2030 рік, але зараз вже ясно, що буде менше», - розповіла Лібанова.

Але демограф не вважає скорочення чисельності населення першорядною проблемою.

«Але, ще раз повторюся: проблема не в чисельності населення, а в бідності, у нерівності, в ганебній для суспільства якості життя більшості пенсіонерів. Скорочення населення - це погано, тому що люди їдуть, люди живуть мало, живуть погано, нещасливо», - пояснила Лібанова.

За словами демографа, якщо ініційовані владою програми по збереженню здоров'я українців будуть реалізовані, як годиться, то через 5 років ми побачимо збільшення тривалості життя українців.

Вона також додала, що територія України без населення точно не залишиться.

«Потрібно розуміти і те, що країна в центрі Європи в хорошій природно-кліматичній зоні з прекрасними ресурсами не буде пустелею. Питання в тому, хто тут буде жити», - заявила Лібанова.

Нагадаємо, що в 2019 році тодішній міністр Кабінету міністрів Дмитро Дубілет заявив, що згідно з електронним переписом населення, в Україні проживає 37,29 млн осіб. До слова, соціальні показники державного бюджету розраховуються виходячи з цифри 38 млн осіб.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Покращення Зе дається взнаки: українські вчителі влітку їдуть на заробітки в Польщу

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити