image
 |  2 29 Травня 2019 | 21:40

До контрабанди лісу причетні нардепи з Буковини від «Народного Фронту»

Журналісти з «Каналу 24» провели розслідування, куди через Буковину прямують ешелони з деревиною.

Про це пише Чернівецький промінь

Сучасні меблі, найдорожчий ламінат, будматеріали з деревини – ми платимо за це чималі кошти в іноземній валюті. Але мало хто знає, що всю цю продукцію роблять з української деревини. Таке дослідження провели журналісти «Телеканалу 24», вивчивши, водночас, і маршрут одного з ешелонів, що віз кругляк.

Деревина, вирізана у лісах України, прямувала до Румунії. Першою зупинкою для них було селище Клепарово Львівської області. Потяг викликав підозру в активістів, вони звернулися у поліцію. Оперативна група заяву від них прийняла, але відмовилася оглядати вагони – мовляв, немає дозволу від суду чи, власне, залізниці. 

  Навіть поверхневого огляду виявилося достатньо, щоби побачити, яку кількість якісної деревини везуть потягом. Хоча за документами залізничники везли дрова. Поліція обмежилася лише протоколом і оглядати ретельніше вагони не захотіла. Виявилося, що потяг прямує через митний пост Вадул-Сірет на Буковині до Румунії. 

 – У Львівській області є один з найбільших митних терміналів, і навіщо гнати ешелон з деревиною аж під кордон з Румунією, незрозуміло. Вочевидь, щоби «загубити» частину вагонів, або переформатувати ешелони, що, власне, і сталося – розповідає журналістка Єлизавета Чип. 

  Знімальній групі відмовлялися надати інформацію про замовників, але активісти допомогли журналістам з’ясувати, що замовниками деревини з України є дві деревообробні компанії-монстри з Австрії: «Швайгоффер» та «Єгер». Обидві розташовують свої потужності в Румунії, де ці підприємства знають навіть діти, адже компанії забезпечують місцевих робочими місцями. 

Обидві фірми приймають деревину з України у будь–який спосіб – як легально, так і не дуже. І обома компаніями займаються румунські слідчі. Місцеві поза камерою кажуть, що такій активній співпраці австрійської компанії з українськими реалізаторами деревини сприяє колишній прем’єр-міністр. Арсеній Яценюк – давній друг власника австрійської компанії, – кажуть журналісти.  

Дорогою розслідувачі звернули увагу, що всі станції Чернівецької області, навіть невеличкі приміські, були заповнені вагонами з деревиною. Чимало кругляка було і на головному залізничному вокзалі Чернівців. 

– Ці щупальці тягнуться до попереднього Кабінету міністрів і вихідців з Буковини, які його очолювали, мають безпосередній  стосунок до таких процесів, пов’язаних із лісом, – каже активіст із Чернівців, голова ГО «Ніхто крім нас» Юрій Ковалець. 

Лісові контракти на мільйони у нашому регіоні укладають на Буковинській універсальній біржі. Співвласницею цієї установи виявилася Тетяна Бурбак, дружина народного депутата Максима Бурбака, – з’ясували журналісти. Саме через цю біржу, аби не порушувати процедури, влаштовують аукціони з продажу деревини. Щоправда, фірми, які заключають на таких аукціонах контракти на мільйони, часто не мають навіть власних потужностей. 

Як з’ясували журналісти, низкою таких фірм володіє зять голови Чернівецької облдержадміністрації Олександра Фищука Олексій Ліщук. Він же за часів депутатства нашого губернатора разом із головним митником області Миколою Салагором були помічниками тодішнього нардепа Фищука. 

Нині М. Салагор, як стверджують буковинські активісти, після повернення на посаду очільника Чернівецької митниці, звільнив чималу кількість молодих працівників та повернув на роботу колишніх митників, які працювали за його попереднього очільництва. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лучани просять облаштувати та підготувати міські пляжі до купального сезону

   

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити