image
 |  2 4 Січня 2022 | 17:49

До волинського міста повернулися відреставровані предмети старовини (ФОТО)

Ще 11 предметів старовини повернулися з реставрації до Володимир-Волинського історичного музею.

Про це йдеться на сторінці установи.

Колекція творів сакрального мистецтва з фондів Володимир-Волинського історичного музею ім. Омеляна Дверницького складає понад п’ятдесят одиниць. Потреба негайної реставрації та порятунку мистецького скарбу Волинського іконопису стала початком у 2007 році плідної й результативної співпраці нашого музею та Львівської філії Національного науково-дослідного реставраційного центру України за програмою збереження культурних цінностей, яка триває й досі. Завдяки цьому були врятовані ікони та релігійні предмети періоду ХVI - XlX століть.

Минулого тижня відбулася чергова робоча поїздка до Львова у складі: директора ВВІМ Володимира Стемковського, провідної наукової співробітниця Олени Черенюк, наукових співробітників Богдана Яновича та Ганни Доскоч. Колектив музею відвідав реставраційні майстерні та узгодив з директором цієї установи Мирославом Отковичем та реставраторами подальшу співпрацю. Після оформлення усіх документів отримали 11 відреставрованих предметів.

«Ми, колектив історичного музею, щиро дякуємо науковцям Львівської філії ННДРЦ України за багаторічну співпрацю та професійно виконану роботу, а також за комфортне та безпечне перевезення водію Денису Калінському та підприємцю Ігорю Павловському.

На жаль, площа експозиційних приміщень музею обмежена поділом на історичні періоди та не може забезпечити постійне експонування колекції відреставрованих творів сакрального мистецтва. Гостро стоїть питання розширення експозиції за межами установи, в окремому приміщенні (як в багатьох інших містах України)», - йдеться у дописі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Міськрада на Волині продає захаращену земельну ділянку (ФОТО)

Музейники зазначають, що зверталися до керівництва міста та депутатів усіх рівнів з проханням допомогти у вирішенні цього питання, на що отримав позитивні відгуки. Погоджено, що найбільш доцільним та символічним було б створення та розміщення відділу сакрального мистецтва у вежі Домініканського монастиря (XV – XVIII ст.), де, за дослідженнями видатного історика Олександра Цинкаловського, у 20-30 роках ХХ століття знаходився музей у м. Володимирі. Це приміщення ідеально підходить для експонування ікон. Окрему кімнату могла б займати художня галерея картин відомих на Всеукраїнському рівні, волинських художників М. Букатевича, М. Зубінського, В. Караваєва, колекція яких зберігається у фондах ВВІМ ім. О. Дверницького.

«Тож ми сподіваємося, що у новому 2022 році голова нашої ОТГ Ігор Пальонка, депутат ВР Ігор Гузь та уся місцева влада таки допоможе здійснити надзвичайно важливий крок для збереження колекції творів сакрального мистецтва Володимира, створення нової експозиції історичного музею, а разом з тим й для розвитку місцевого туризму та культурного виховання місцевого населення», - зазначають працівники музею.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити