image
 |  2 3 Грудня 2018 | 19:09

Договір про дружбу з окупантом планують розірвати у квітні 2019-го

Президент Петро Порошенко пропонує припинити дію Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною та Російською Федерацією з 1 квітня 2019 року. 

Про це йдеться у пояснювальній записці до законопроекту №0206 "Про припинення дії Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією, - пише УНІАН

"Мета (законопроекту - ред.): припинення дії Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією з огляду на його триваюче істотне порушення з боку Російської Федерації та відповідно до статті 40 цього Договору (про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією - ред.)", - йдеться у документі. 

Як наголошується у пояснювальній записці, триваюча агресія РФ спричинила істотні порушення більшості статей Договору, про що Україна систематично наголошує у дипломатичному листуванні з РФ. 

Окрім того, як зазначається, низка істотних порушень Договору стала предметом справ у міжнародних судових інстанціях, розгляд яких триває. 

"Станом на сьогодні відсутні ознаки добросовісного прагнення РФ усунути правопорушення та відшкодувати шкоду, заподіяну своїми протиправними діями. Більше того, РФ своїми агресивними діями постійно погіршує порушення умов Договору", - йдеться в пояснювальній записці. 
"З огляду на це та на виконання рішення Ради національної безпеки і оборони України від 6 вересня 2018 року "Про Договір про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією", введеного в дію Указом Президента України від 17 вересня 2018 року № 284, Міністерство закордонних справ України Нотою від 21.09.2018 р. № 72/23-612/2-2539 офіційно повідомило Російській Федерації про бажання України припинити дію Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією з 1 квітня 2019 року", - зазначається у документі. 

Раніше повідомлялося, що Президент Петро Порошенко 17 вересня ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони від 6 вересня щодо припинення дії Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Росією. 

Передбачалося, що Міністерство закордонних справ України має до 30 вересня поінформувати Росію про припинення дії Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і РФ, підписаного 31 травня 1997 року. 

Міністерство закордонних справ України 22 вересня надіслало Росії повідомлення про непродовження Договору про дружбу, співробітництво і партнерство. 

Договір про дружбу, співпрацю і партнерство між Україною та Російською Федерацією було підписано 31 травня 1997 року в Києві. Згідно з умовами договору сторони зобов'язувалися, зокрема, "поважати територіальну цілісність і суверенітет" одна одної й "підтверджували непорушність існуючих між ними кордонів". 

Договір укладено терміном на десять років. Відповідно до статті 40 цього Договору його дія автоматично продовжується на наступні десятирічні періоди, якщо жодна зі сторін не заявить іншій про своє бажання припинити його дію шляхом письмового повідомлення не менш ніж за шість місяців до закінчення чергового десятирічного періоду (тобто не пізніше 30 вересня 2018 року).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна розриває договір про дружбу з Росією 

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити