image
 |  13 15 Вересня 2018 | 11:22

Доктор філософських наук: РПЦ можуть визнати «розкольниками»

Російську православну церкву можуть визнати «розкольниками», оскільки саме РПЦ нині розколює Вселенське православ’я.
Про це в ефірі програми «Перші про головне. Коментарі» на телеканалі ZIK під час телефонного включення заявила доктор філософських наук, завідувач відділом Інституту філософії НАНУ Людмила Филипович.
Людмила Филипович, коментуючи рішення Синоду РПЦ припинити згадувати Патріарха Константинопольського Варфоломія у богослужіннях, зауважила, що такий крок свідчить про те, що між Російською православною церквою та Константинополем є проблеми, й РПЦ пішла на очевидну ізоляцію і розірвання відносин. Експерт зауважила, що нині РПЦ «лякає» простими речами, але не виключає, що можуть бути і серйозні кроки.
«РПЦ демонструє, що вони категорично не погоджуються із рішенням Вселенського Патріарха надати Україні томос на автокефалію», – зазначила Людмила Филипович.
Завідувач відділом Інституту філософії НАНУ пояснила, що означає, коли Вселенського Патріарха не згадують у богослужіннях: «Це глибока криза. Фактично переривається духовне спілкування, духовне єднання. Вони у м’якій формі прийняли рішення – це не розірвання відносин, а призупинення, але ж воно може тривати довго», – зазначила Людмила Филипович.
Експерт вважає, що такий крок може мати наслідки для РПЦ, щодо якої можуть прийняти рішення, що вони є «розкольниками», оскільки РПЦ розколює сьогодні Вселенське православ’я.
«А вже тоді, у статусі «розкольників», буде дуже важко відновити свій канонічний статус серед Вселенського православ’я», – зауважила Людмила Филипович.
Завідувач відділом Інституту філософії НАНУ додала, що підставою для того, що в РПЦ «так сердяться», є надання Україні томосу про автокефалію.
Нагадаємо, Президент Петро Порошенко 17 квітня заявив, що підготував звернення до Вселенського Патріарха з проханням видати томос про автокефалію православної церкви в Україні.
19 квітня Верховна Рада підтримала це звернення.
Як повідомив Президент Петро Порошенко, Вселенський Патріархат ухвалив рішення про право Вселенського Патріархату без урахування думки Москви надавати всім державам права на створення Помісної церкви.
Раніше у Російській православній церкві заявили, що розірвуть євхаристійне спілкування з Константинопольським патріархатом у разі, якщо православна церква України отримає автокефалію.
14 вересня стало відомо, що патріарх Російської православної церкви Кирило
Кирило припиняє згадувати патріарха Варфоломія під час богослужіння
припиняє згадувати патріарха Константинопольського Варфоломія під час богослужінь.
https://www.youtube.com/watch?v=F2QTRSadX60

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити