image
 |  65 22 Грудня 2023 | 11:07

Документарні операції: все, що треба знати

Що саме, на вашу думку, надають клієнтам банки? Відкриття рахунків, платіжні картки, кредити та депозити? Так, такі послуги дійсно присутні, однак вони — лише мала частина того, що насправді може запропонувати банк. Найширший спектр послуг отримують власники бізнесу: тут і інкасація готівки, і еквайринг, і документарні операції. Сьогодні поговоримо саме про останню послугу і розберемось, як саме можуть допомогти з цим фінансові установи.

Поняття та види документарних операцій

Документарні операції — це пакет банківських послуг, метою яких є виконання розрахунків між продавцем та покупцем, а також захист інтересів експортерів та імпортерів продукції. По суті, такі документи гарантують клієнту отримання коштів або товару, а тобто мінімізують ризики підприємницької діяльності.

До документарних операцій відносяться:

• Акредитив. Доручення продавця продукції своєму банку отримати платіж від банку, з яким співпрацює покупець. Така форма розрахунків захищає обидві сторони угоди: продавець гарантовано отримує кошти після передачі товару, а покупець — товар або всі необхідні документи на нього для отримання продукції в майбутньому. Крім захисту інтересів сторін, акредитив також використовується для збільшення обігових коштів бізнесу без оформлення кредитів.

Розрізняють покритий (бронювання коштів в повній сумі заздалегідь) та непокритий (надання забезпечення для відкриття рахунку) акредитиви.

Акредитиви, банківські гарантії та інкасо доступні в АБ «Південний» — https://bank.com.ua/dokumentarnye-operacii-corp. Банк проводить професійну підготовку персоналу, а тому оформлені документи відповідають всім стандартам. З кожним корпоративним клієнтом установи співпрацює індивідуальний менеджер, до якого клієнт може звернутись з будь-яким питанням.

• Інкасо. Форма розрахунків, де банк покупця інкасує суму, що має заплатити клієнт, та передає її банку продавця товару при наданні відповідних документів. В цьому випадку покупець платить лише по факту отримання товару або супровідних документів на нього, а продавець передає документи/товар тільки після проведення покупцем платежу. Інкасо оформлюється просто, а коштує відносно небагато, однак є менш безпечним для продавця, ніж акредитив.

Щоб спростити розуміння термінів, наведемо аналогію: післяплата на пошті. Тут поштовий сервіс виступає гарантом, що покупець оплатить товар, який попередньо оглянув та погодився купувати, а продавець отримає кошти тільки після одержання товару покупцем. Таким чином, банк виступає гарантом при оформленні акредитива та інкасо так само як пошта виступає гарантом захисту прав сторін при післяплаті.

• Гарантія. Гарантування банком виконання зобов'язань клієнтом, де банк зобов'язується виплатити компенсацію контрагенту, якщо гарантійний випадок настане. Використовується гарантія для платежів, повернення авансу, участі в тендері та виконання умов контракту.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити