image
 |  0 19 Травня 2019 | 10:38

Долари під матрацом, депозит чи облігації: як українці зберігають гроші

Українці традиційно міняють гривні на долари і вважають, що так зберігають свої гроші. На руках у населення близько $83 млрд, кажуть у Нацбанку.

Якщо всі депозити перевести у валюту, то отримаємо тільки $15 млрд, розповів Gazeta.ua економіст Олександр Охріменко.

"Раніше на депозитах грошей було ще менше. Це не правильно. Фінанси повинні працювати, а не лежати під матрацом чи подушкою. Крім того, ситуація з банками стабільна. Зберігати гроші на депозиті надійно, головне знайти вигідні умови", - пояснює економіст.

Гривневі депозити у середньому пропонують під 12,3% річних. Можна зберігати заощадження і під 20, або 6-9%.

"Загалом краще брати середні з мінімальними ризиками. Однак люди по-різному ставляться до цього. Одні категорично відмовляються розміщувати гроші на депозитах, інші несуть заощадження виключно у державні банки. При цьому популярні як довгострокові, так і короткострокові вклади. Є попит на депозити до запитання - коли кошти можна зняти з картки достроково", - каже Охріменко.

За його словами, вигідно мати кілька депозитів одночасно. Зберігати гроші невеликими частинами як у валюті, так і в гривні.

Якщо банк збанкрутує, держава гарантує повернути вкладникам 200 тис. грн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Волинянин розповів про те, як його з мамою відправили в заслання до Росії

"Більшість громадян зберігають у банку кошти у межах гарантованої суми. Водночас депозити не враховують можливих курсових коливань гривні до іноземних валют. Їх дохідність зазвичай покриває тільки рівень інфляції в країні", - пояснює керівник професійного клубу забудовників Руслан Земляний.

Заощадження можна вкладати в облігації внутрішньої державної позики.

"ОВДП мають кілька переваг - висока дохідність, відсутність податків та нульові ризики втратити гроші. Однак облігації не доступні для простого населення. Банки пропонують їх від мільйона гривень. Трапляються пропозиції і від тисячі. Але не треба забувати про додаткові витрати на відкриття та обслуговування рахунку", - резюмує Олександр Охріменко.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити