image
 |  889 1 Лютого 2024 | 13:49

Долаючи спротив влади: особливості функціонування Шацької селищної ради

Шановна громадо, для того, щоб зрозуміти, що відбувається на сесіях і чому така розбіжність думок і рішень між депутатами, потрібно знати тонкощі голосувань в Шацькій селищній раді. Отож, коротко розповім, що ж відбувається на сесіях Шацької селищної ради.

В основному, на сесії ходять біля 20 депутатів. Причини неявки різні – хвороба, обов’язкова присутність на основному місті роботи, два депутати на службі в ЗСУ тощо. По багатьох питаннях голосування проходить одноголосно, бо йдуть на корись громаді. Але є і суперечливі, для когось корисливі, питання. І тут на сесії стає спекотно.

Як приклад, голосування за бюджет Шацької селищної ради на 2024 рік.

21 грудня 2023 року на черговій 50-ій сесії Шацької селищної ради були присутні 19 депутатів. Серед питань - «Про бюджет селищної територіальної громади на 2024 рік», «Про оплату праці селищному голові на 2024 рік». В бюджеті на допомогу ЗСУ разом з місцевим ДФТГ закладено 1 мільйон 200 тисяч гривень. Ми з депутатами-однодумцями подали Звернення щодо вимог до голосування за бюджет. А саме, з метою економії коштів для ЗСУ зменшити зарплату голові до 30 тисяч гривень в місяць, скоротити посади керуючого справами і одного заступника, що дасть змогу зекономити біля 1 мільйона гривень. Проте, голова та більшість депутатів вирішили, що економити кошти, в період війни, не варто.

Продовження слідувало 18 січня, коли відбулася 51-ша позачергова сесія, де повторно виносились ті ж самі вищезгадані питання. Ми вкотре з депутатами-однодумцями висловили пропозицію щодо включення, перед розглядом бюджету, питання «Про внесення змін до структури виконавчих органів ради та загальної численності апарату ради», тобто скорочення посад керуючого справами і одного заступника. В результаті наші пропозиції були відхилені, але й була маленька перемога - зарплату голові громади таки зменшили до 30 тисяч в місяць і бюджет на 2024 рік прийнято.

Ми не здалися і вже 24 січня відбулась 52-га чергова сесія, де серед багатьох питань розглядалось «Про звільнення керуючого справами Шацької селищної ради», «Про перейменування вулиць» в Шацькій громаді.

До слова, керуючий справами звільнений «за згодою сторін» з 1 лютого 2024 року. І це знову ж таки, наша з колегами перемога, що дасть громаді зекономити кошти та направити їх для більш корисних і необхідних справ.

Щодо перейменувань вулиць. Я, як голова комісії, разом з 28 її членами: депутатами, апаратом ради, старостами, істориками, науковцями, громадськими діячами та членами виконавчого комітету напрацювали нові назви вулиць, керуючись Законами України про декомунізацію, рекомендаціями Українського Інституту Національної Пам ’яті та думкою жителів громади. Зокрема, напрацьовані назви вулиць, повинні увіковічнити наших Героїв, які віддали життя за незалежність України, підсилювати дух патріотизму, любов до української культури та її діячів, аби стерти нанівець відголоски радянщини.

Проте, голова громади Карпук не бере до уваги напрацювання комісії з питань перейменування вулиць. В свою чергу, Сергій Вікторович хоче не дерусифікувати вулиці, а перетворити їх на поле розсадників та абстрактних понять. Схоже чиновники Шацької громади соромляться своєї історії, та й взагалі нинішніх подій, коли українці, зокрема, волиняни виборюють незалежність на східних рубежах.

До прикладу, в громаді пропонують такі назви вулиць: Травнева, Березнева, Спортивна, Затишна, Липова, Світанкова, Тиха, Лісова. Вишнева, Квіткова та ін.

Чомусь у Шацьку посадовцям не спало на думку перейменувати вулиці на честь видатних постатей, українських Захисників, імена яких достойні бути на табличці назви вулиці.

Попри суперечливі пропозиції, всі назви вулиці, запропоновані нашою комісією, були підтримані депутатами на сесії, а назви, які запропонував голова, - відхилені.

Не зважаючи на це, останнє слово за очільником громади, адже згідно з Законом України про «декомунізацію» голова ради при повторному перейменуванні вулиць має право одноосібно їх перейменувати. Отож невдовзі ми побачимо прояви патріотизму пана Сергія.

Отже, підіб’ємо підсумки: зарплату голові зменшили до 30 тисяч; керуючого справами звільнили, аби зекономити кошти у громаді; перейменування вулиць напрацьовані комісією депутатами підтримані.

Вперто рухаємося до поставлених завдань, працюємо далі, задля щасливого майбутнього наших дітей, Шаччини та України!

Андрій Лисий, депутат Шацької селищної ради від ВО "Свобода"

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити