image
 |  585 6 Квітня 2024 | 12:53

Допомагали виїхати артисту опери: у Луцьку судять залізничника та митника

«Я не знав, що це злочин», – переконував на одному з попередніх судових засідань артист Національної опери України, коли розповідав про свій незаконний перетин кордону в березні 2022 року. Музикант у справі про незаконне переправлення людей через державний кордон України проходить як свідок.

Про це пишуть Волинські новини, повідомляє ВолиньЮА. 

На лаві підсудних – митник і залізничник. За даними слідства, вони переправляли артиста у вагоні потяга до Польщі. Справу розглядають в Луцькому міськрайонному суді два роки, йдеться у сюжеті ТРК «Аверс».

Як свідка у справі допитали артиста Національної опери України. Олександр Госачинський розповів: у перші дні повномасштабної війни з коханою та мамою приїхали на Волинь, в прикордонне село Римачі. Зупинилися у місцевої мешканки Наталії. Нібито артист хотів відправити за кордон жінок, але вони відмовилися їхати без нього. Як зарадити біді, підказала Наталія.

«Запитав у Наталії, чи є якісь варіанти легального перетину кордону. Вона відповіла, що в неї є знайомий, який, можливо, допоможе... Мені не дали жодного плану дій, тобто коли я сів у авто, то не знав, що далі буде. Я не знав, що це злочин. І коли мене забрали з потяга, зрозумів, що люди вчинили злочин», – зазначив Олександр Госачинський.

Тоді музикант написав заяву в поліцію. У суді заперечував, що домовлявся з митником і залізничником про оплату за свій виїзд у Польщу.

У справі допитали також керівника залізничної станції та Наталію, яка сконтактувала артиста з митником і залізничником.

На нещодавньому судовому засіданні в режимі відеоконференції допитали прикордонника. Він запевнив, що був на Волині у відрядженні. Однак захисник обвинувачених наполягав, що саме цей прикордонник, найімовірніше, фіксував перетин кордону артистом.

«5 березня 2022 року в міжнародному пункті пропуску для залізничного сполучення «Ягодин» «було виявлено громадянина Госачинського, який сів до потяга сполученням «Київ–Варшава» без проходження прикордонного контролю і мав виїхати з України до Республіки Польща. Подію зафіксували посадові особи Державної прикордонної служби, які не є співробітниками 6-го прикордонного загону. Ви єдиний, хто не був працівником 6-го прикордонного загону. Чому ви не вжили заходів для складання відповідного протоколу та притягнення цієї особи до передбаченої законом відповідальності?» – звернувся до свідка адвокат Анатолій Петрушин.

Проте прикордонник наполягав: був у відрядженні без спеціальної мети, а оформлювати порушника мав старший групи. Однак підтвердив, що автомобіль, який у матеріалах справи проходить як транспорт, на якому до потяга привезли артиста, стояв «за 200 метрів від паркану». Мовляв, усередині авто нікого не було.

Адвокат не зміг допитатися в свідка, коли саме того дня було завершено прикордонний і митний контроль.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Військкомати невдовзі почнуть викликати 25-річних українців для уточнення даних і медогляду

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити