image
 |  0 21 Листопада 2020 | 16:11

Дорогі продукти кладуть на рівні очей: як керують поведінкою покупців

Супермаркети керують поведінкою покупців за допомогою акцій на товари та їхнім розташуванням.

Візки на вході до супермаркету та стелажі з овочами і фруктами не випадково розташовані на вході до магазину, каже експерт з маркетингу Олександр Канцлер у коментарі "Сьогодні".

"Психологічно, коли ти додав у кошик трохи корисного, після цього можеш дати собі індульгенцію – додати щось шкідливе. Наприклад, чипси чи пиво. А порожній візок хочеться наповнити. Це змушує пройтись магазином", – пояснює Канцлер.

З його слів, відділи з хлібом, молоком і ковбасою знаходяться в різних зонах супермаркету, щоб покупець ходив між ними і щось купував.

На полицях, що на рівні зросту, завжди будуть лежати дорогі продукти.

"Якщо ми трохи опустимо очі вниз, то побачимо, що тут розташовані продукти за ціною значно дешевшою", – підкреслює Олександр Канцлер.

Він пояснює, що аби змусити купити більше, в магазинах регулярно міняють товари місцями та використовують акції.

"Припустимо, чай, всередині якого ще ложечка. Або банки пива, до яких примотані горішки. Ми психологічно розуміємо, що отримуємо якийсь бонус. І, можливо, нам не потрібен цей чай. Але оскільки ми хочемо отримати цей бонус безкоштовно, ми, зрозуміло, купуємо цей продукт", – стверджує експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Луцьк має шанси приєднати до себе ще кілька ОТГ, – експерт

Зі слів таргетолога Микити Наконечного, в Інтернеті знають про нас більше, тому маніпулювати – легше.

"Дуже часто, коли людина щось шукає, їй потім показують щось подібне до результатів попереднього пошуку. Рекламодавці знають, коли людині щось потрібно. Якщо людина голодна, то, швидше за все, о другій годині вона буде замовляти піцу собі в офіс", – каже експерт.

Психологи називають такий вплив нейромаркетингом. Коли реклама використовує наші слабкості.

Щоб протистояти цьому, психолог Ірина Яворська радить чітко розуміти, навіщо ви йдете в магазин і скільки грошей можете витратити. А коли бачите акцію – взяти паузу і відкласти покупку.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити