image
 |  2 17 Липня 2020 | 23:34

Дослідники проаналізували вплив карантину на сон

Люди під час карантину, введеного в країнах світу для стримування поширення COVID-19, стали спати довше, але гірше.

Такі дані опитування, проведеного дослідниками з Базельського університету в Швейцарії, – повідомляє EurekAlert.

Як зазначається, дослідження припускають, що багато порушень сну викликані нашим сучасним способом життя, який характеризується тиском щодо того, щоб постійно бути в русі і бути активним. Таким чином, ритми роботи і відпочинку формують цикл, який часто не відповідає внутрішньому біологічному годиннику організму. 

"Якщо відмінності в часі сну і тривалості між робочими днями і вихідними стають занадто великими, це може привести до "соціального джетлагу" (невідповідність між природними циклами сну-неспання і тим, що прийнято вважати соціальною нормою - ред.). Беручи це до уваги, обмеження, які включають роботу на дому, можуть запропонувати деякі переваги: гнучкий графік роботи, відсутність поїздок на роботу і потенційно більше часу для сну", - йдеться в статті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Центренерго» заробляє мільярди за рахунок державного «Енергоатому», торгуючи «повітрям», – ЗМІ

Дослідники з Базельського університету і психіатричної лікарні Базельського університету досліджували вплив обмежень, введених для стримування пандемії COVID-19, на ритми сну і поведінку під час сну в ході шеститижневого онлайн-опитування, проведеного з 23 березня по 26 квітня 2020 року. Під керівництвом психолога доктора Крістін Блюм всього 435 осіб було опитано в Швейцарії, Австрії та Німеччини. У той час понад 85% респондентів працювали вдома. В цілому учасники спали досить добре, 75% з них були жінки.

Дослідження показало, що ослаблення соціальних ритмів - наприклад, завдяки більш гнучкому робочому графіку - призвело до скорочення "соціального джетлагу". "Це говорить про те, що моделі "сон-неспання" у опитаних були підпорядковані внутрішнім біологічним сигналам, а не соціальним ритмам", - говорить Блюм. Крім того, 75% опитаних повідомили, що спали на 50 хвилин довше, ніж до карантину. Дослідник сну пояснює, що одним з факторів, що сприяють цьому, може бути те, що людям більше не доводилося їздити на роботу вранці.

Проте, це скорочення "соціального джетлагу" не супроводжувалося поліпшенням сприйманої якості сну. Навпаки, опитані повідомили, що якість їхнього сну насправді трохи погіршилася під час карантину. Це не дуже дивно, пояснює Блюм, оскільки ця безпрецедентна ситуація також стала дуже обтяжливою у багатьох сенсах. Фінансові проблеми та проблеми зі здоров'ям або стрес, пов'язаний з доглядом за дитиною, - це лише кілька важливих аспектів.

У експерта зі сну є порада для тих, чий сон погіршився: "Наші результати показують, що фізична активність на відкритому повітрі може протидіяти погіршенню якості сну".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія пробує викрасти дані про вакцину від COVID-19, – заява Британії, США та Канади

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити