image
 |  0 6 Червня 2018 | 13:00

«Доступні ліки»: де і як волиняни можуть отримати ліки безкоштовно?

З 1 квітня 2017 року українці мають можливість отримати в аптеках безкоштовно або з невеликою доплатою деякі медичні препарати. Це передбачено урядовою програмою «Доступні ліки».
Видання «ВолиньUA» дізналося, де і як волиняни можуть отримати ліки безкоштовно?
Спершу до лікаря
Звісно, перші ніж іти до аптеки, спочатку потрібно відвідати лікаря. Це може бути як ваш сімейний лікар, так і терапевт, тобто лікар первинної ланки.  Такі лікарі, як правило, супровод­жують своїх пацієнтів роками і знають всю історію захворювань. Відповідно, проблем з отриманням рецепту не буде. Та, якщо ви вперше звернулися зі скаргами на здоров’я, то для початку пройдете обстеження  і лише після цього отримаєте лікування.
Нині програмою «Доступні ліки» можуть скористатися люди з серцево-судинними захворюваннями, діабетом ІІ типу та бронхіальною астмою.
Бланки від МОЗ
Рецепти на «Доступні ліки» виписуються на офіційних бланках, затверджених Міністерством охорони здоров’я. Назва ліків у рецепті пишеться латиною за назвою діючої речовини.
Рецепт дійсний лише 30 днів. Коли цей термін закінчується – потрібно йти до лікаря за новим.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: До програми “Доступні ліки” включать ще три захворювання
Найближчим часом у рамках програми «Доступні ліки» МОЗ планує розпочати пілотний проект впровадження електронного рецепту. Тобто замість рецептів на паперових бланках, пацієнт отримуватиме смс-повідомлення з номером, який треба назвати в аптеці. Першими протестувати електронний рецепт зможуть жителі Вінницької, Дніпропетровської, Черкаської та Івано-Франківської областей.
Аптекам відшкодують
Механізм відшкодування вартості ліків поширюється на серцево-судинні захворювання, діабет ІІ типу та бронхіальну астму.
Пріоритетність надали лікуванню цих хвороб, оскільки саме вони найбільше впливають на показники смертності населення або суттєво знижують якість життя пацієнта та ефективно лікуються на амбулаторному рівні.
Смертність від серцево-судинних хвороб складає 65% від загальної смертності населення в Україні. Відповідно до статистичних даних за 2015 рік, на діабет ІІ типу страждає один мільйон осіб. Це у 6 разів більше, ніж на діабет І типу (інсулінозалежний). Хворих на бронхіальну астму зареєстровано 210 тис., за статистикою 2015-го. Здебільшого, це діти та молодь.
5 лютого 2018 року Міністерство охорони здоров’я затвердило новий реєстр препаратів урядової програми “Доступні ліки”.
До оновленого реєстру увійшло 239 препаратів 48 виробників, з яких 18 виробників українських і 30 – іноземних. Список безоплатних препаратів розширено додатково на 13 найменувань. В новому переліку вже міститься 47 препаратів, що на 100% є безкоштовними.
В аптеці пацієнт сам може вибрати торгову марку. Якщо він обере препарат з найменшою ціною, то отримає його безкоштовно, за дорожчі ліки доведеться доплатити різницю.
У випадках, якщо в аптеці закінчилися потрібні ліки, МОЗ пропонує зачекати, поки вони не з’являться, або ж звернутися в іншу аптеку.
Нині на Волині є 170 аптек, які беруть участь у програмі «Доступні ліки» і такі аптеки є у кожному місті та селищі. У цьому році  для нашої області на цю урядову програму передбачено  26825,6 тис. гривень.
Протягом І кварталу 2018 року вже виписано 112 тис. 566 рецептів, а  отримали лікарські засоби - 46 тис. 430 пацієнтів.

 
 

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити